-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Fizikos laboratorija CERN nutrauks bendradarbiavimą su Rusija ir Baltarusija

Europos branduolinių tyrimų organizacija (CERN) penktadienį pranešė, kad jos sprendimus priimantis organas dėl karo Ukrainoje ketina nepratęsti bendradarbiavimo susitarimų su Rusija ir Baltarusija, kai jie baigs galioti 2024 metais.
Didysis hadronų priešpriešinių srautų greitintuvas
Didysis hadronų priešpriešinių srautų greitintuvas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

CERN taryba per ketvirtadienį vykusį posėdį nutarė, kad „ketina nutraukti CERN tarptautinio bendradarbiavimo susitarimus (ICA) su Rusijos Federacija ir Baltarusijos Respublika pasibaigus jų galiojimui 2024 metais“, sakoma pranešime.

Tačiau jame priduriama: „Padėtis bus toliau atidžiai stebima, o Taryba yra pasirengusi priimti bet kokį tolesnį sprendimą, atsižvelgdama į įvykius Ukrainoje.“

Pasipiktinimas Maskvos pradėtu karu Ukrainoje paskatino daugelį mokslo institucijų visame pasaulyje nutraukti ryšius su Rusija.

CERN sprendimu „patvirtinamas Baltarusijos padedamos Rusijos Federacijos invazijos į Ukrainą griežtas pasmerkimas, kartu paliekant atviras duris tolesniam moksliniam bendradarbiavimui, jei ateityje sąlygos tai leistų“, pareiškė laboratorijos vadovė Fabiola Gianotti.

Kovo mėnesį taryba nusprendė uždrausti CERN mokslininkams dalyvauti visų Rusijos ir Baltarusijos mokslo komitetų bei institucijų veikloje ir atvirkščiai. Be to, tuomet buvo pasiūlyta nutraukti bendradarbiavimo susitarimus.

Penktadienį CERN nurodė, kad ši organizacija buvo įsteigta „po Antrojo pasaulinio karo, siekiant suvienyti tautas ir žmones aplink taikiai mokslinei raidai“.

„Vienos šalies agresija prieš kitą prieštarauja šioms vertybėms“, – pabrėžė Šveicarijoje įsikūrusi fizikos tyrimų organizacija.

Su užsienio valstybėmis CERN pasirašomi susitarimai dėl bendradarbiavimo paprastai galioja penkerius metus ir dažniausiai pratęsiami tam pačiam laikotarpiui.

Sutartis su Baltarusija baigs galioti 2024 metų birželį, o su Rusija – tų pačių metų gruodį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius