Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvybei reikalingi junginiai gali rastis ir tarpžvaigždinėje erdvėje

Aminorūgštys – baltymų sudedamosios dalys ir apskritai gyvybei reikalingi junginiai – aptinkamos ir kosmose, pavyzdžiui kometoje 67P/Čuriumov-Gerasimenko. O dabar paaiškėjo, kad jos, ar bent jau paprasčiausia aminorūgštis glicinas, gali susiformuoti netgi tarpžvaigždinėje erdvėje.
Kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko
Kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Laboratoriniais eksperimentais mokslininkai parodė, kad terpėje su daug vandens ledo, tamsaus tarpžvaigždinio molekulinių dujų debesies sąlygomis, vyksta visos reakcijos, kurių reikia glicinui susiformuoti. Ant dulkių dalelių nusėdę atomai ir laisvieji radikalai jungiasi tarpusavyje, formuodami įvairius sudėtingus junginius, tarp jų ir gliciną. Taip pat šios reakcijos pagamina ir organinio junginio metilamino, tačiau tik kietoje – ledo – būsenoje.

Šis atradimas parodo, kad glicino formavimuisi nebūtina nei ultravioletinė spinduliuotė, nei kosminių spindulių srautas, kaip manyta iki šiol. Taip pat tai rodo, kad glicino, o galbūt ir kitų svarbių prebiotinių junginių, į Saulės sistemą galėjo patekti dar iš pirminio debesies, iš kurio formavosi žvaigždė – daug anksčiau, nei įprastai galvojama.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Nature Astronomy“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius