Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Huawei Mate 50 Pro“ neabejotinai įsitvirtino elitiniame aukščiausios klasės išmaniųjų telefonų klube

HUAWEI bene daugiausia prisidėjo tobulinant išmaniųjų telefonų kameras: jie vieni pirmųjų pasiūlė telefonuose naudoti dvigubus objektyvus, pirmieji pristatė šiuo metu populiarų portreto režimą su imitaciniu fono suliejimu, naktinės fotografijos režimą, pirmieji vaizdų apdorojimui pasiūlė dirbtinį intelektą, tad būdamas aistringu mobiliosios fotografijos gerbėju, nekantriai laukiau naujojo „Mate“ modelio.
Išmanusis telefonas „Huawei Mate 50 Pro“
Išmanusis telefonas „Huawei Mate 50 Pro“ / „Huawei“ nuotr.

HUAWEI flagmanai – „Mate“ serijos telefonai visada gaudavo pačius naujausius šios bendrovės inžinierių sprendimus. Ne išimtis ir serijos dešimtmečiui skirtas telefonas „HUAWEI Mate 50 Pro“ – realiausias pretendentas iškovoti geriausiai fotografuojančio telefono titulą.

Jei rinkdamiesi išmanųjį telefoną daug dėmesio skiriate fotoaparato galimybėms, darbo našumui, surinkimo kokybei, telefono veikimo laikui, „HUAWEI Mate 50 Pro“ yra tai ko jums reikia. Šis išmanusis telefonas rimtai verčia suabejoti, ar įprasti fotoaparatai dar kam nors reikalingi.

Testuodamas jį taip pasinėriau į fotografijos pasaulį, kad net kurį laiką buvau pamiršęs, jog telefonas turi ir daugybę kitų funkcijų.

„Huawei“ nuotr./Išmanusis telefonas „Huawei Mate 50 Pro“
„Huawei“ nuotr./Išmanusis telefonas „Huawei Mate 50 Pro“

Trys kameros ir labai plačios galimybės

Pasižiūrėkite į „HUAWEI Mate 50 Pro“ nugarėlę. Apskrita šio telefono objektyvų salelė yra ne korpuso kampe, o viduryje. Iš pažiūros tai smulkmena, tačiau ji turi svarbią reikšmę: fotografuojant lengviau laikyti telefoną, nėra problemų dėl to, kad kamerą užstos pirštas, kaip būna tais atvejais, kai kameros sumontuotos korpuso kampe. Bet svarbiausias čia dalykas yra pačios kameros, ir reikia pasakyti, kad „HUAWEI Mate 50 Pro“ siūlo vieną universaliausių objektyvų rinkinių rinkoje.

Nugarėlėje yra trys moduliai:

* 50 megapikselių jutiklį bei 24 mm f/1,4–4 objektyvą turinti pagrindinė kamera su fiziškai reguliuojama diafragma (daugiau apie tai kiek žemiau, nes šis sprendimas man paliko didelį įspūdį);

* 13 megapikselių jutiklį ir 13 mm f/2,2 plataus kampo objektyvą turinti kamera;

* 64 megapikselių jutiklį ir 90 mm židinio nuotolio ir f/3,5 šviesumo teleobjektyvą turinti kamera su 3x optiniu priartinimu.

„Huawei“ nuotr./Išmanusis telefonas „Huawei Mate 50 Pro“
„Huawei“ nuotr./Išmanusis telefonas „Huawei Mate 50 Pro“

Dar ten yra lazeriniai automatinio fokusavimo jutikliai bei fotografuojamos scenos erdvės gyliui matuoti skirtas modulis, kuris, be kita ko, dirbant įvairiais režimais, padeda veiksmingai sulieti foną.

Visos trys kameros turi itin greitai veikiantį „Dual Pixel“ automatinį fokusavimą, o pagrindinė kamera ir teleobjektyvas – optinį stabilizatorių.

Kaip matote, gaunate tris skirtingus fotoaparatus, kas šiais laikais išmaniuosiuose telefonuose yra įprasta, tačiau skirtingai nuo dažniausiai pasitaikančių variantų (kai gamintojas trečią ne itin funkcionalią kamerą sumontuoja tik tam, kad ji būtų) HUAWEI siūlo ir labai platų objektyvų židinių diapazoną, kas net šiais laikais išmaniuose telefonuose sutinkama retai. Todėl su „HUAWEI Mate 50 Pro“ galite fotografuoti viską, ką tik panorėsite: ir erdvius kraštovaizdžius, portretus, ir labai mažus bei itin didelius objektus, ir tuos, kurie yra tolumoj, ir tuos kurie yra labai arti.

„Huawei“ nuotr./Išmanusis telefonas „Huawei Mate 50 Pro“
„Huawei“ nuotr./Išmanusis telefonas „Huawei Mate 50 Pro“

Peržiūrėdamas ekrano dydžio vaizdus, nufotografuotus skirtingomis kameromis esant geram apšvietimui, nepastebėjau jokio kokybės sumažėjimo dėl to, kad kažkurio modulio jutiklio skiriamoji geba ar objektyvo šviesumas yra mažesni. Telefono programinė įranga pasirūpino, kad kiekvieno modulio nuotraukos atrodytų vienodai gerai.

Su kiekvienu objektyvu galima fotografuoti rankiniu „Pro“ režimu ir išsaugoti nuotraukas RAW formatu. Tačiau įvertinus beribes HUAWEI vaizdo apdorojimo sistemos galimybes, mažai tikėtina, kad iš neapdorotų RAW failų sugebėsite „išspausti“ daugiau nei jums pasiūlys fotoaparato DI. Gana greitai įsitikinau kad HUAWEI vaizdo apdorojimo sistemų lygis yra labai aukštas. Programinė įranga, palaikanti kameros, galerijos ir nuotraukų redagavimą, yra stiprioji „HUAWEI Mate 50 Pro“ pusė.

Tai bene galingiausia man matyta telefono sistemos programa, sėkmingai nukonkuruojanti mokamas vaizdų redagavimo programas.

Įdomu tai, kad ne tik nuotraukų, bet ir vaizdo įrašų redagavimo galimybės taip pat yra labai didelės: galima laisvai karpyti klipus, juos sulėtinti, taikyti įvairiausius efektus, animaciją, įvairius perėjimus, uždėti tekstus, pakeisti foną arba vaizdo įrašui parinkti garso takelį ir jį redaguoti. Tai bene galingiausia man matyta telefono sistemos programa, sėkmingai nukonkuruojanti mokamas vaizdų redagavimo programas. Tikrai liksite sužavėti, nes naudodami „Petal Clip“ programėlę telefone galite „sutvarkyti“ savo vaizdo įrašus nuo A iki Z taip, kad jie tiktų publikacijai socialiniuose tinkluose, video kanaluose ir pan.

Fotoaparato diafragma – patys valdykite ryškumo zoną

Vienas iš įdomiausių ir tampriai su profesionalia fotografija susijusių „HUAWEI Mate 50 Pro“ sprendimų yra reguliuojama objektyvo diafragma. Tai ne koks nors skaitmeninis triukas, o reali, fizinė diafragma, veikianti tokiu pačiu principu kaip ir profesionalaus fotoaparato objektyvo diafragma. Diafragmos reguliavimo diapazonas – f/1,4 – f/4, reguliavimo žingsnių skaičius – 10 (f/1,4, f/1,6, f/1,8, f/2, f/2,2, f/2,5, f/2,8, f/3,2, f/3,5, f/4). Pasirinkus rankinį diafragmos reguliavimo režimą, labai smagu eksperimentuoti fotografuojant stambiu planu (įvairius smulkius daiktus ar gaminius, tai ką norite parduoti internetu, maistą ir t.t.). Reguliuodami diafragmą, patys nustatote ryškumo gylį, patys renkatės kurios detalės turi būti ryškios, o kurios „išplaukusios“.

Reiktų pasakyti, kad fono suliejimą galima patikėti ir automatikai, kurios darbas irgi palieka įspūdį – daugeliu atvejų iliuzija tokia gera, kad beveik neįmanoma atpažinti, jog nuotrauka daryta telefonu.

„Huawei“ nuotr./Išmanusis telefonas „Huawei Mate 50 Pro“
„Huawei“ nuotr./Išmanusis telefonas „Huawei Mate 50 Pro“

„HUAWEI XMAGE“ – kokių nuotraukų norėsite, tokias ir turėsite

Viena svarbiausių naujojo „HUAWEI Mate 50 Pro“ funkcijų – patentuota XMAGE sistema, apimanti visą fotoaparato darbą nuo objektyvo pasirinkimo iki vaizdo apdorojimo. Tai vienas funkcionaliausių ir patogiausių sprendimų mobiliųjų telefonų rinkoje. Svarbi naujovė yra ta, kad dabar pats galiu nuspręsti, kaip turėtų atrodyti nuotraukos. Programėlėje galime pasirinkti 3 skirtingus vaizdo apdorojimo režimus: „Originalus“, „Vaizdingas“ ir „Ryškus“.

Pirmuoju atveju, ką matote, tą ir gaunate, o toks prislopintas (natūralus) kontrastas ir nesodrintos spalvos kaip tik geriausiai tinka tolesniam vaizdo apdorojimui programėlėmis. Kitais atvejais kontrastai ryškesni, šviesa labiau subalansuota, tad ir be papildomo apdirbimo gaunamos įspūdingos nuotraukos. „Vaizdingas“ ir „Ryškus“ režimai puikiai veikia esant prastam apšvietimui, kai dažnai nelengva išryškinti tinkamas tam tikro siužeto spalvas, apšviestumo niuansus. Svarbu ir tai, kad XMAGE funkcijas galima naudoti su daugeliu fotografavimo ir filmavimo režimų.

HUAWEI yra naktinio fotografavimo režimo išmaniuosiuose telefonuose pradininkė, todėl nenuostabu, kad kiekviename naujame savo flagmane gamintojas naktinio fotografavimo kokybės kartelę bando pakelti dar aukščiau. Jau įprasta, kad naktinio fotografavimo režimas įgyvendinamas derinant kelių nuotraukų informaciją – norėdami tai padaryti, turime 3 sekundes laikyti telefoną gana ramiai, o tuo metu pagrindinis ir plačiakampis moduliai automatiškai sukuria vaizdus.

Daugeliu atvejų iliuzija tokia gera, kad beveik neįmanoma atpažinti, jog nuotrauka daryta telefonu.

Turiu pripažinti, kad „HUAWEI Mate 50 Pro“ rezultatas – įspūdingas ir nežinau, ar jį pasieksite įprastu fotoaparatu, nepraleidę daug laiko prie kompiuterio, apdorojant gautus naktinius vaizdus. Be to HUAWEI žengė dar vieną žingsnį – fotografuojant naktiniu režimu leidžia jums reguliuoti jautrumą ir ekspozicijos laiką.

Filmuoti irgi galima automatiniu režimu arba „Pro“ režimu. Maksimali raiška – 4K, greitis – 60 kadrų per sekundę, tačiau jei užtenka „Full HD“ raiškos, išmanusis telefonas pasiūlys patobulintą vaizdo stabilizavimo režimą, kuris tikrai veikia puikiai.

Taigi naujasis flagmanas „HUAWEI Mate 50 Pro“ turi praktiškai viską, kad patenkintų didžiąją daugumą fotografuojančių žmonių.

Baigdamas fotografijos temą, dar noriu paminėti dvi funkcijas – „SuperStorage“ ir „SuperHub“. Pirmoji suspaudžia vaizdo failus ir taupo vietą, visiškai nepakenkdama jų kokybei. Antroji leidžia patogiai redaguoti grafinius ir tekstinius failus vienu metu.

„Huawei“ nuotr./Išmanusis telefonas „Huawei Mate 50 Pro“
„Huawei“ nuotr./Išmanusis telefonas „Huawei Mate 50 Pro“

Dizainas, atsparumas ir ekranas

Solidaus dizaino „HUAWEI Mate 50 Pro“ išmanusis telefonas gaminamas su juoda stikline arba oranžine eko odos nugarėle. Antroji versija – aukštesnės klasės, brangesnis variantas su 512 GB atminties. Jei juodo telefono atsparumo klasė yra IP68, kas reiškia, kad telefonui nieko nenutiks, jei jis 30 minučių bus panardintas vandenyje į 1,5 m gylį, tai oranžinės versijos atsparumas vandeniui yra gerokai didesnis – gamintojas teigia, kad nieko nutiks, jei šį telefoną panardinsite į 6 m gylį.

Be to, oranžinė eko odos medžiaga yra itin atspari dilimui, nešvarumams, kurie lengvai pašalinami, ant oranžinės eko odos nugarėlės nepasilieka pirštų atspaudai. Galų gale, oranžinė versija turi sustiprintą ekraną apsaugantį „Kunlun Glass“ stiklą, kurio atsparumas dūžiams 10 kartų didesnis, nei įprastų apsauginių stiklų.

Deja, nei išskirtinio atsparumo vandeniui, nei padidinto atsparumo dūžiams išbandyti neteko – telefoną testavau lapkritį, o tokiu metu ežeruose jau nebenardau. Iš antro aukšto telefono ant grindinio irgi nemėčiau – nesinorėjo taip brutaliai elgtis su labai geru telefonu, kurio surinkimo kokybė yra aukščiausios klasės – jokių priekaištų.

Žinoma, oranžinė spalva yra drąsi, manau, kad tiks ne visiems, bet pakankamai originali ir išskirtinė.

„HUAWEI Mate 50 Pro“ turi didelį 6,74 colio, 2616 × 1212 skiriamosios gebos OLED ekraną, kurio atsinaujinimo dažnis yra didelis – 120 Hz, spalvų gylis – 10 bitų. Nebuvo staigmena, kad geriausio HUAWEI išmaniojo telefono ekranas atitiko visus lūkesčius – siauri rėmeliai, geri žiūrėjimo kampai, didelis kontrastas ir sodrios spalvos. Man netrukdo nei išlenkti kraštai, nei didesnė jo viršuje esanti išpjova skirta 13 megapikselių asmenukių kamerai ir veido atpažinimo 3D skeneriui.

Noriu pasakyti, kad šio telefono ekranas yra šventė akims, o kartu su puikiu „Huawei Mate 50 Pro“ stereo garsiakalbių skleidžiamu garsu tai yra puikus prietaisas įvairiam turiniui „vartoti“.

„Huawei“ nuotr./Išmanusis telefonas „Huawei Mate 50 Pro“
„Huawei“ nuotr./Išmanusis telefonas „Huawei Mate 50 Pro“

Procesorius, atmintis, baterija

„Mate 50 Pro“ yra pirmasis HUAWEI išmanusis telefonas su naujausiu 8 branduolių „Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1“ procesoriumi, kuris šiuo metu yra geriausias ką turi šiuolaikiniai flagmanai. Pasirinkę juodą telefono versiją gausite 8 GB operatyviosios ir 256 GB pastoviosios atminties, išsirinkus oranžinį modelį, pastovioji atmintis bus dvigubai didesnė. Telefone yra atskiras „Adreno 730“ grafikos lustas, už dirbtinio intelekto darbą atsakingas „Qualcomm AI Engine“ procesorius.

„HUAWEI Mate 50 Pro“ turi gerai subalansuotus stereo garsiakalbius, kurie skleidžia daugiau žemų dažnių nei galima tikėtis iš telefono. Atrakinamas jis greitai ir tiksliai veikiančiu pirštų atspaudų skaitytuvu ir 3D veido atpažinimo skeneriu. Tikrai negaliu kaltinti HUAWEI dėl kokių nors šio telefono našumo problemų. Aparatas gerai optimizuotas, veikia stabiliai, demonstruoja didelę spartą ir juo malonu naudotis.

Kaip jau įprasta HUAWEI telefonuose, jūs gaunate pakankamai didelės talpos 4700 mAh bateriją su itin sparčiu laidiniu (66 W galios) ir belaidžiu (50 W galios) įkrovimu. Nustačiau ekrano ryškumą 50 proc. ir paleidau „Yuotube“ vaizdo įrašus. Po 8 valandų man dar liko pusę baterijos energijos. Taigi su pilnai pakrauta baterija vaizdo įrašus galite žiūrėti 16 ar net 17 valandų.

Išbandžiau ir kitą variantą: 30 minučių važinėjau po miestą naudodamas navigaciją – šiam procesui telefonas „pasiėmė“ 9 proc. energijos. „HUAWEI Mate 50 Pro“ telefone įdiegta naujausia „SuperCharge“ technologija užtikrina didesnį įkrovimo efektyvumą ir geresnį šilumos paskirstymą. Su komplekte esančiu įkrovikliu išmanusis telefonas įkraunamas tikrai greitai – po 15 minučių baterijos įkrovimo lygis jau siekė beveik 50 proc., po 35 minučių – 86 proc., o visiškai įkrauti pavyko per 45 minutes. „SuperCharge“ technologija leidžia kraunant intensyviai naudotis telefonu, nebijant, kad jis pernelyg įkais.

Be to, gamintojas teigia, kad telefoną galima drąsiai galima naudoti ar įkrauti lauke, kai temperatūra nukrenta iki –20 °C! Vėl gi neišbandžiau, nes lapkritį tokių temperatūrų pas mus nebūna, bet tikiu, kad viskas gerai.

„HUAWEI Mate 50“ nėra tas prietaisas, kuris tą pačią dieną, kai būna pradėtas naudoti, pareikalaus prieigos prie kroviklio. Aš jį neįkraudamas gana intensyviai naudojau dvi dienas, tačiau tikrai atsiras žmonių, kuriems pavyks jį iškrauti greičiau, tik ar tai problema, kai telefoną įkrauti galima labai greitai?

„Huawei“ nuotr./Išmanusis telefonas „Huawei Mate 50 Pro“
„Huawei“ nuotr./Išmanusis telefonas „Huawei Mate 50 Pro“

Vertinimas

Dėl pavyzdinių savybių, aukštos surinkimo kokybės ir pažangių kamerų „HUAWEI Mate 50 Pro“ yra vertas konkuruoti aukščiausioje išmaniųjų telefonų lygoje. Jis vienintelis man žinomas išmanusis telefonas, kurio atsparumas vandeniui iki 6 metrų (oranžinė versija) ir turintis reguliuojamą kameros diafragmą. Tai nėra svarbiausios kasdienio naudojimo funkcijos, tačiau jos taip pat nėra nereikšmingos.

Net jei nekreipsite dėmesio į šias savybes, greitai suprasite, kad „HUAWEI Mate 50 Pro“ pasižymi aukščiausio lygio našumu, puikia surinkimo kokybe, vienu geriausiu kamerų komplektu rinkoje ir puikiu garsu.

Mano vertinimas: „Huawei Mate 50 Pro“ neabejotinai užtikrintai įžengė į elitinį aukščiausios klasės išmaniųjų telefonų klubą. O jei esate mobilios fotografijos entuziastas, tai kol kas konkurento šiam telefonui nematau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius