Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Žemę nukritusiame meteorite atrasti du nauji mineralai

Mokslininkai teigia, kad į Žemę nukritusiame didžiuliame meteorite yra du mineralai, kurių mūsų planetoje dar niekada nebuvo.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Kanados mokslininkai sakė, kad uoliena buvo rasta Somalyje prieš dvejus metus, tačiau vietiniai gyventojai mano, kad ji yra daug senesnė, rašo BBC.

Jie akmenį vadina Nakties akmeniu ir sako, kad jis užfiksuotas eilėraščiuose, dainose ir šokiuose, kurie tęsiasi jau penkias kartas.

Oficialūs naujųjų mineralų pavadinimai yra elaliitas ir elkinstantonitas.

Juos identifikavo Albertos universiteto mokslininkai, išnagrinėję 70 g fragmentą iš 15 tonų sveriančio meteorito, kuris, kaip teigiama, yra devintas pagal dydį, pasiekęs mūsų planetą. Jo sudėtyje yra apie 90 proc. geležies ir nikelio.

Pavadinimas „elaliite“ skirtas pagerbti tai, kad meteoritas buvo rastas El Ali rajone Somalyje, o „elkinstantonite“ pavadintas NASA ekspertės Lindy Elkins-Tanton garbei.

„Lindy atliko daug darbų, susijusių su planetų branduolių formavimusi. Todėl buvo prasminga jos vardu pavadinti mineralą ir pripažinti jos indėlį į mokslą“, – sakė profesorius Chrisas Herdas, kuruojantis Albertos universiteto meteoritų kolekciją.

Panašūs mineralai buvo sintetiškai sukurti laboratorijoje devintajame dešimtmetyje, tačiau niekada nebuvo užfiksuota, kad jie atsirado gamtoje, „The Guardian“ sakė C.Herdas ir pridūrė, kad šie nauji mineralai gali padėti suprasti, kaip veikia „gamtos laboratorija“, ir gali turėti dar nežinomą realią paskirtį. Šiuo metu tiriamas trečias potencialiai naujas mineralas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius