-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iki 2050 m. Londono klimatas taps toks šiltas kaip Barselonos

Remiantis nauju klimato kaitos tyrimu, 2050 m. Londono klimatas bus daug panašesnis į Barselonos klimatą.
Taip atrodytų potvynio užtvindytas Londonas
Taip atrodytų potvynio užtvindytas Londonas / 123RF.com nuotr.

Jei tai skamba kaip malonus atšilimas, pagalvokite dar kartą. Londonas gali susidurti su didele sausra, kaip Barselona 2008 m., kai beveik baigėsi geriamojo vandens atsargos, o rezervuarai buvo prie išdžiūvimo ribos.

Šimtai kitų didžiųjų pasaulio miestų gali susidurti su sausromis, potvyniais, audromis ir kitomis klimato katastrofomis, teigiama tyrime, kurį atliko Ciuricho ETH universiteto Crowtherio laboratorija.

Kai kurie iš šių klimato padarinių dar net nėra žinomi ar nuspėjami – penktadalis miestų, įskaitant Džakartą ir Singapūrą, susiduria su tokiomis ekstremaliomis sąlygomis, kokių šiuo metu nėra niekur pasaulyje, teigiama tyrime.

Tyrime buvo numatytos būsimos 520 didžiųjų pasaulio miestų klimato sąlygos. Ataskaitoje teigiama, kad iki 2050 m. Madridas labiau primins Marakešą, Sietlas – San Franciską, o Niujorkas – Virdžinijos paplūdimį.

Šie miestų palyginimai gali „padėti žmonėms įsivaizduoti klimato kaitos poveikį jų pačių miestui per jų gyvenimą“, – CNN sakė pagrindinis tyrimo autorius Jeanas-Francois Bastinas.

Apskaičiuota, kad 77 proc. pasaulio miestų klimato sąlygos smarkiai pasikeis, o tai rodo „pasaulinį šios klimato kaitos grėsmės mastą ir su ja susijusią riziką žmonių sveikatai“, įspėjama tyrime.

Šiaurinių platumų regionai, įskaitant didžiąją Europos dalį, susidurs su dramatiškiausiais temperatūros pokyčiais – tikimasi, kad Europos miestuose vasarą bus 3,5 laipsnio Celsijaus šilčiau, o žiemą – 4,7 laipsnio Celsijaus šilčiau, teigiama tyrime.

Galbūt tai neatrodo kaip dideli pokyčiai, tačiau šiltėjanti temperatūra gali paskatinti infekcinių ligų plitimą, kelti grėsmę maisto saugumui ir sukelti vandens trūkumą.

123RF.com nuotr./2019 m. vasario 15 d. Londone vykęs aktyvistų protestas
123RF.com nuotr./2019 m. vasario 15 d. Londone vykęs aktyvistų protestas

Tropiniuose regionuose pavojus kitoks – ten temperatūra pakils nedaug, tačiau tikimasi, kad kritulių kiekis smarkiai pasikeis. Drėgnieji metų laikai taps drėgnesni, o sausieji – sausesni, todėl didės sausrų ir potvynių pavojus, rašo CNN.

Tokia ekstremalių drėgnų ir sausų sezonų tendencija jau pastebima kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Indijoje, kuri patiria didelį vandens trūkumą.

JT ataskaitoje jau buvo įspėta, kad per ateinantį dešimtmetį dėl klimato kaitos daugiau kaip 120 mln. žmonių gali atsirasti žemiau skurdo ribos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius