-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ikiklinikiniame tyrime ultragarsu sėkmingai išgydytas cukrinis diabetas

Nauji ir daug žadantys tyrimai parodė, jog galime tikėtis 2 tipo diabetą gydyti be vaistų. Mokslininkai trumpais ultragarso pliūpsniais veiksmingai sumažino nsulino ir gliukozės kiekį kraujyje.
Insulino pompa
Insulino pompa / 123RF.com nuotr.

Žurnale „Nature Biomedical Engineering“ paskelbtame tyrime „GE Research“ vadovaujama komanda pademonstravo unikalų neinvazinį ultragarso metodą, skirtą konkretiems sensoriniams kepenų nervams stimuliuoti. Ši technologija vadinama periferine fokusuota ultragarsine stimuliacija (pFUS) ir leidžia labai tikslingai nukreipti ultragarso impulsus į konkrečius audinius, kuriuose yra nervų galūnėlių.

„Šį metodą naudojome kepenų srities, vadinamos porta hepatis, stimuliavimui ištirti“, – aiškino mokslininkai „Nature“ pranešime. „Šioje srityje yra hepatoportalinis nervų rezginys, kuris perduoda informaciją apie gliukozės ir maistinių medžiagų būklę į smegenis, tačiau jį buvo sunku tirti, nes jo nervinės struktūros yra per mažos, kad jas būtų galima atskirai stimuliuoti implantuotais elektrodais.“

Naujai paskelbtame tyrime nurodoma, kad trumpi tikslingi pFUS impulsai į šią kepenų sritį sėkmingai panaikino hiperglikemijos pradžią. Nustatyta, kad gydymas buvo veiksmingas trijuose atskiruose gyvūnų diabeto modeliuose: pelių, žiurkių ir kiaulių.

„Deja, šiuo metu yra tik labai nedaug vaistų, kurie mažina insulino kiekį“, – „New Atlas“ pasakojo prie projekto dirbęs endokrinologas Raimundas Herzogas.

Tyrimo metu nustatyta, kad diabetu sergančių gyvūnų kraujyje normaliam gliukozės kiekiui palaikyti pakako vos trijų minučių fokusuoto ultragarso kiekvieną dieną.

Šiuo metu atliekami tyrimai su žmonėmis. Manoma, kad ultragarso naudojimas galėtų pakeis bioelektroninių vaistų naudojimą ateityje.

Kiti tyrėjai kiek atsargiau interpretuoja šiuos naujus rezultatus. Žurnalo „Nature Biomedical Engineering“ redaktorių komentare apie tyrimą pripažįstama, kad ši naujovė galiausiai gali padėti sukurti naują diabeto gydymo būdą, tačiau prieš tai dar reikės daug dirbti, rašo „New Atlas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius