-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Įkvėptos toksiškos dalelės gali patekti tiesiai į smegenis

Oro tarša turi įtakos ne tik jūsų plaučių ir širdies sveikatai. Naujausiais tyrimais nustatyta, kad smulkios kietosios dalelės gali pakenkti ir smegenims.
Oro tarša
Oro tarša / 123RF.com nuotr.

Tyrinėjant pelių modelius paaiškėjo, kad itin smulkios ore esančios dalelės gali patekti į plaučius, pereiti į kraują ir galiausiai įsiskverbti į smegenis.

Kai toksinai patenka į neurologinį audinį, imuninei sistemai daug sunkiau juos išvalyti. Autoriai nustatė, kad ore esančios dalelės smegenyse išsilaiko ilgiau nei bet kuriame kitame pelės kūno organe, rašo „Science Alert“.

Kol kas neaišku, ar toks pat efektas egzistuoja ir žmonių organizme, tačiau išvados leidžia manyti, kad jei dalelės yra pakankamai mažos, jos gali praslysti pro smegenų kraujotakos barjerą – kontrolinį tašką, kuris paprastai neleidžia pavojingiems tirpikliams ir kitiems kenksmingiems kraujo komponentams pasiekti centrinės nervų sistemos.

Anksčiau mokslininkai manė, kad smulkios kietosios dalelės negali prasiskverbti pro smegenų kraujotakos barjerą. Buvo manoma, kad dalelės į smegenis patenka per nosį arba žarnyno nervines ląsteles, kurios yra tiesiogiai susijusios su centrine nervų sistema.

„Šis darbas atskleidžia naują ryšį tarp įkvepiamų dalelių ir jų judėjimo po organizmą“, – aiškino aplinkos nanomokslininkė Iseult Lynch iš Birmingemo universiteto Jungtinėje Karalystėje.

Pastaraisiais metais lėtinis oro taršos poveikis didžiuosiuose miestuose siejamas su neurouždegimu ir kognityvinių funkcijų silpnėjimu, net ir jauniems žmonėms. Kai kurie pažeidimai labai panašūs į Alzheimerio ligą, kuri taip pat siejama su smegenų kraujotakos barjero nesandarumu.

„Taigi, šie tyrimo rezultatai suteikia eilę įrodymų, įrodančių taršos kietosiomis dalelėmis keliamą riziką [centrinei nervų sistemai] ir paaiškinančių egzogeninių dalelių poveikio kelią nuo įkvėpimo iki smegenų“, – rašė autoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius