-65% metinei prenumeratai! Išskirtinis pasiūlymas.
Išbandyti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Indija ir Kinija kuria naujus tankus: turės išskirtinę paskirtį

Praėjus trejiems metams po pirmojo per pastaruosius dešimtmečius mirtino susirėmimo Indijos ir Kinijos Himalajų pasienyje, regione tebetvyro įtampa, rašo „Business Insider“.
Arjun
Arjun / Wikimedia

Pakartotiniai derybų raundai dėl atsitraukimo nepavyko, o gruodžio mėn. per dar vieną susirėmimą buvo sužeisti Kinijos ir Indijos kariai. Abi šalys toliau stiprina karines pajėgas ir infrastruktūrą aplink karštuosius pasienio taškus.

Svarbi šio stiprinimo dalis buvo Kinijos dislokuoti lengvieji tankai, kurie gali gerai manevruoti kalnuotoje vietovėje. Jų buvimas išryškino Indijos kariuomenės šarvuotosios technikos trūkumus, nes ji daugiausia remiasi pagrindiniais koviniais tankais, kurie sunkiai įveikia didelius aukščius.

Todėl Indija planuoja kurti savo lengvąjį tanką, kad išlygintų konkurencines sąlygas.

Lengvieji tankai

Lengvieji tankai skirti pėstininkams tiesiogiai remti priešo pozicijas ir lengvąją šarvuotąją techniką, o ne savarankiškai kovoti su priešo tankais. Jų konstrukcijoje akcentuojamas greitis ir manevringumas šarvų ir ugnies galios sąskaita.

Susidomėjimas lengvaisiais tankais auga ir neapsiriboja vien Indija ir Kinija – JAV ir Japonija taip pat investuoja į šią koncepciją, tačiau Kinijos ir Indijos poreikis yra ypač didelis, nes jas skiriantis reljefas yra itin sudėtingas pagrindiniams kovos tankams.

Tai pasitvirtino 2020 ir 2021 m., kai dėl mirtino pasienio susirėmimo Ladake, per kurį žuvo 20 Indijos karių ir mažiausiai keturi Kinijos kariai. Tuo metu abi šalys dislokavo šarvuočius Himalajų dalyse, kurių aukštis virš jūros lygio siekia 3 km ir daugiau.

Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr./Ladakas
Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr./Ladakas

Mažas oro slėgis tokiose aukštumose trukdė tankų varikliams veikti, o šaltis vertė karius kas dvi ar tris valandas iki 30 minučių įjungti šarvuočius, kad neužšaltų variklio komponentai. Sunkesnės transporto priemonės taip pat susidurdavo su sunkumais vietovėje.

Nepaisant sunkumų, su kuriais susidūrė šarvuotosios transporto priemonės, nė viena pusė nenori siųsti karių į vietovę be jų, daugiausia dėl to, kad tankai vis dar atlieka svarbų vaidmenį mūšio lauke.

Kinijos pažanga

Kinija su šiomis problemomis susidorojo dislokuodama 15 tipo lengvąjį tanką – vieną iš nedaugelio XXI a. pagamintų modernių lengvųjų tankų.

2016 m. pristatytas „Type 15“, dar žinomas kaip ZTQ-15, yra laikomas lengvesne ir pigesne alternatyva sunkesniems ir sudėtingesniems Rusijos ar Vakarų šalių gaminamiems tankams.

Wikimedia/Type 15
Wikimedia/Type 15

Priklausomai nuo apkrovos, nuo 33 iki 36 tonų sveriantis „Type 15“ yra gerokai lengvesnis už Kinijos 41 toną sveriančius tankus „Type 96“ ir 55 tonas sveriantį tanką „Type 99“.

Pranešama, kad „Type 15“ pradėtas eksploatuoti 2018 m., nors pirmą kartą viešai kaip eksploatuojamas tankas pasirodė 2020 m. per karinį paradą, skirtą Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimo 70-osioms metinėms. Manoma, kad Kinijos kariuomenė turi apie 500 šių tankų.

Jo 105 mm kalibro rifliuotoji patranka turi automatinį užtaisą, o jos šovinių talpa – 38 šoviniai. Antrinę ginkluotę sudaro nuotoliniu būdu valdomas 12,7 mm sunkusis kulkosvaidis ir 40 mm automatinis granatsvaidis.

Kinijos tankas ZTZ 99. Wikipedia/Tyg728 nuotr.
Kinijos tankas ZTZ 99. Wikipedia/Tyg728 nuotr.

Šiame tanke įrengtas modernios elektronikos komplektas, įskaitant lazerinį nuotolio ieškiklį, naktinę ir šiluminę optiką, įspėjamųjų jutiklių sistemą, palydovinį ryšį, inercinę ir palydovinę navigacijos sistemas.

Be svorio, „Type 15“ turi ir kitų savybių, dėl kurių jis tinka operacijoms kalnuotose vietovėse. Jo hidropneumatinė pakaba leidžia nukreipti ginklą aukščiau arba žemiau nei standartiniai tankai, o tai naudinga taikiniams dideliame aukštyje. Jis taip pat turi deguonies generatorius, kurie padeda varikliui veikti dideliame aukštyje.

Projektas „Zorawar“

Indijos kariuomenė neturėjo lengvojo tanko nuo tada, kai 1989 m. buvo išvestas į atsargą sovietų sukurtas PT-76.

123RF.com nuotr./Indija ir Kinija
123RF.com nuotr./Indija ir Kinija

Vietoj to ji beveik išimtinai naudojasi sunkiai šarvuotais tankais T-90 ir T-72, kurie sveria atitinkamai 43 ir 46 tonas, ir „Arjun“ serijos pagrindiniais koviniais tankais, kurie sveria nuo 58 iki 68 tonų. Šie tankai buvo įsigyti atsižvelgiant į Pakistano poreikius, ir jie geriau pritaikyti atviroms lygumoms ir dykumoms.

Nuo 1983 m. Indija vis bandė sukurti naują lengvąjį tanką, bet taip ir nesugalvojo modelio. Ladako susidūrimas 2020 m., po kurio kilo Kinijos karinis susitelkimas, kuriame „Type 15“ veikė palyginti lengvai, paskatino imtis naujų veiksmų lengvajam tankui įsigyti.

2021 m. Indijos gynybos ministerija paprašė pramonės atstovų pateikti informaciją apie 350 lengvųjų tankų, kurių kiekvienas svertų ne daugiau kaip 25 tonas ir kurių įgulą sudarytų 2-3 žmonės, gamybą. Tarp papildomų reikalavimų buvo automatinis užtaisas, nuotoliniu būdu valdomas kulkosvaidis, galimybė šaudyti „išmaniąja amunicija“ ir prieštankinėmis valdomomis raketomis, taip pat galimybė pridėti sprogstamąsias reaktyvines šarvuotės dalis.

Wikimedia/„Arjun“ tanko priekis iš arti
Wikimedia/„Arjun“ tanko priekis iš arti

Iš pradžių buvo spėliojama, kad Indija gali įsigyti „2S25 Sprut-SD“ iš Rusijos, kuri ne kartą siūlė perduoti technologiją, reikalingą jam sukurti.

Tačiau Indijos vyriausybė nurodė, kad nori vietinės konstrukcijos, kaip numatyta ministro pirmininko Narendros Modi vykdomoje politikoje „Make in India“.

Praėjusių metų pabaigoje Indijos gynybos ministerija pritarė 315 tankų, kurie sudarys septynis pulkus, pirkimui. Indijos žiniasklaida pranešė, kad Indijos kariuomenė gali padidinti užsakymą iki beveik 700 tankų.

Indijos tarptautinė įmonė „Larsen & Toubro“ rugsėjį buvo paskelbta vyriausybės kūrimo partnere, o balandį su ja buvo sudaryta sutartis dėl pirmojo prototipo sukūrimo. Jame bus sumontuotas 800 arklio galių variklis, kurį pagamino Vokietijos „Rolls Royce“ filialas, ir 105 mm kalibro Belgijos įmonės pagamintas 105 mm patrankos bokštelis.

Indijos pareigūnai teigė, kad pirmieji tankai bus paruošti bandymams iki šių metų pabaigos, o pirminis užsakymas bus 59 vienetai.

Gali būti, kad tai atspindi Indijos kariuomenės naujojo lengvojo tanko priešininką, nes šis projektas pavadintas „Zorawar projektas“ – nuoroda į Zorawar Singh, generolą, kuris XIX a. pradžioje iš Kinijos valdovų užkariavo Ladaką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius