Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Intel“ paviešino technologiją, kuri leidžia Stephenui Hawkingui kalbėti

Dabar viso pasaulio negalias turintys gyventojai galės naudotis tokia pat technologija, kaip ir britų fizikas Stephenas Hawkingas. Ilgą laiką vėžimėlyje sėdintis mokslininkas serga amiotrofine lateraline skleroze ir gali judinti tik vieną žandikaulį.
Stephenas Hawkingas
Stephenas Hawkingas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Fizikas kartu su „Intel“ dirbo trejus metus ir po jų bendradarbiavimo buvo sukurtas įrankis, pavadinimu „Assistive Context-Aware Toolkit“, kuris fizikui suteikia dirbtinį balsą, rašo Huffingtonpost.com.

Technologija naudoja infraraudonųjų spindulių jungiklį tam, kad užfiksuotų jo kairiojo skruosto raumenų judėjimą. Raumenis fizikas naudoja tam, kad pasirinktų simbolius ir sakinius, o žymeklis automatiškai juda per klaviatūrą ant Hawkingo vežimėlio įmontuotos planšetės.

Kai žymeklis pasiekia raidę, kurios nori S.Hawkingas, jis pajudina savo skruostą ir infraraudonųjų spindulių jungiklis parenka reikiamą simbolį. Tokiu būdu jis gali kurti žodžius ir sakinius, kurie vėliau siunčiami į jo balso sintezatorių.

„Tai yra geriausias girdėtas mano balso variantas, nors jis man suteikia skandinavišką, amerikietišką ar škotišką akcentą“ – savo tinklalapyje rašė S.Hawkinkgas.

„Intel“ savo išradimą padarys pasiekiamu visiems išleisdama jį kaip atvirojo kodo platformą, taigi programinę įrangą galės naudoti kiekvienas, turintis asmeninį kompiuterį ir kamerą. Sistema gali būti suprogramuota taip, kad dirbtų su infraraudonųjų spindulių jungikliais ir įprastiniais mygtukais, taip pat ir kamera.

Tikimasi, kad paleidus atvirojo kodo platformą kiti kūrėjai šią sistemą dar patobulins. Programinę įrangą galite atsisiųsti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius