TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Interpolas: liūdniausios prognozės dėl kibernetinės atakos kol kas nepasitvirtino

Europos vyriausybės ir bendrovės pirmadienio rytą veikiausiai išvengė naujos pasaulį supurčiusios kibernetinės atakos bangos, pranešė Europolas.
Interpolo emblema
Interpolo emblema / Interpolo iliustr.

„Atrodo, kad nukentėjusiųjų skaičius nepadidėjo, ir kol kas padėtis Europoje atrodo stabili, o tai yra sėkmė“, – naujienų agentūrai AFP sakė Europos Sąjungos policijos agentūros aukšto rango atstovas Janas Opas Genas Oorthas.

„Atrodo, kad daug interneto saugumo žmonių per savaitgalį atliko namų darbus ir įdiegė saugumo programinės įrangos atnaujinimus“, – aiškino jis.

Europolas anksčiau nurodė, kad per šią „precedento neturinčią“ ataką pasaulyje buvo paveikti daugiau kaip 200 tūkst. kompiuterių.

Ši penktadienį prasidėjusi ataka smogė bankams, ligoninėms ir vyriausybinėms agentūros. Manoma, kad programišiai pasinaudojo žinomomis saugumo spragomis bendrovės „Microsoft“ senesnėse operacinėse sistemose.

Europolo vykdomasis direktorius Robas Wainwrightas sekmadienį prognozavo, kad padėtis gali pablogėti pirmadienį, kai daug darbuotojų po savaitgalio pirmąkart įsijungs kompiuterius savo biuruose.

„Dar niekada nesame matę nieko panašaus“, – jis sakė Didžiosios Britanijos televizijai ITV.

Kuo ypatinga ši kibernetinė ataka

J.Opas Genas Oorthas pirmadienį teigė, kad „dar šiek tiek per anksti pasakyti, kad už tai atsakingas, bet mes kuriame dešifravimo priemonę“, turinčią padėti vartotojams, kurių failai buvo užblokuoti.

Ši ataka yra unikali, nes failus šifruojanti programa buvo sujungta su kompiuteriniu kirminu.

Pasak Europolo, ši ataka yra unikali, nes failus šifruojanti programa buvo sujungta su kompiuteriniu kirminu. Taigi, kai užkrečiamas kuris nors vienas kompiuteris, žalinga programa skenuoja visą vidinį tinklą, prie kurio jis yra prijungtas, ir užkrečia kitas pažeidžiamas sistemas.

Dėl šios priežasties virusas išplito greičiau negu per ankstesnes, mažesnio masto atakas, per kurias būdavo panaudojamos vartotojų failus šifruojančios programos.

Atakos aukų kompiuterių ekranuose įsižiebdavo pranešimas, reikalaujantis sumokėti sumą bitkoinais, atitinkančią 300 JAV dolerių arba 275 eurus.

„Oi, jūsų failai buvo užšifruoti!“ – skelbia pranešimo užrašas.

Žinutėje reikalaujama sumokėti reikalaujamą sumą per tris dienas, nes kitaip ji bus padvigubinta, o jeigu išpirka nebus gauta per savaitę, paveikti failai esą bus ištrinti.

„Microsoft“ nurodė, kad padėtis yra „skausminga“ ir kad bendrovė imasi „visų įmanomų veiksmų mūsų klientams apsaugoti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius