-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„iPhone SE“ – mažas „Apple“ telefonas jaučiantiems nostalgiją (apžvalga)

Šį pavasarį pristatytas naujausias „Apple“ telefonas „iPhone SE“ inovacijomis nepasižymi, o paprasčiausias ir pusėtinai tikslus modelio apibūdinimas – tai įrenginys su penktos kartos „iPhone“ dizainu ir pagrindiniais „iPhone 6s“ techniniais parametrais. Per keletą telefono bandymo savaičių įsitikinau, kad masiškai tokį mažą telefoną dabar gali pirkti senųjų „iPhone“ modelių gerbėjai.
Išmanusis telefonas „iPhone SE“
Išmanusis telefonas „iPhone SE“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pastaruosius kelerius metus naudojausi didesniu nei 5 colių įstrižainės telefonu, tad man 4 colių „iPhone SE“ (SE – Special Edition) šiek tiek priminė grįžimą į ankstesnius laikus, kai telefonai dar nebuvo naudojami tokio gausaus turinio peržiūrai.

4 colių ekrane ne tik ne taip malonu ir patogu žiūrėti įrašus, nuotraukas ar kitą turinį, bet ir rašyti žinutes – klaviatūros simboliai sumažėja proporcingai ekrano dydžiui.

4 colių ekrane ne tik ne taip malonu ir patogu žiūrėti vaizdo įrašus ar nuotraukas, bet ir rašyti žinutes – klaviatūros simboliai sumažėja proporcingai ekrano dydžiui. O ką jau kalbėti apie žaidimus – net ir saldainiukų rūšiavimas paprasčiausiame „Candy Crush“ 4 colių įstrižainės ekrane nebeatrodo toks spalvingas.

Vertinant „iPhone SE“ dydį taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad ekrane vaizdą rodantis stačiakampis, palyginus su didesnių telefonų modeliais, sumažėja neproporcingai. Priekinėje telefono dalyje įrenginio ekrano užimamas plotas (angl. screen to body ratio) „iPhone SE“ viršija 60 proc., o daugumoje naujų „Android“ telefonų – 70 procentų.

Tiesa, mažesnio telefono diskomfortą kiek atperka tai, kad „iPhone SE“ kišenėje užima žymiai mažiau vietos, o storesnis korpusas leidžia telefoną patogiau paimti nuo stalo.

Dviejų „iPhone“ modelių derinys

„iPhone SE“ atrodo beveik identiškai „iPhone 5s“ – garso mygtukai kairėje, apačioje – USB jungtis ir kolonėlės, viršutinę ir apatinę korpuso dalis dengia stiklas, o per vidurį – „Apple“ logotipas. Tiesa, „iPhone SE“ nuo šiol bus galima akimirksniu atpažinti ir iš naujo rožinio aukso atspalvio korpuso.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Išmanusis telefonas „iPhone SE“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Išmanusis telefonas „iPhone SE“

„iPhone SE“ turi IPS LCD ekraną su 640 x 1136 raiška ( 326 ppi), kurios šiam mažam ekranui visiškai pakanka.

Esminiai „iPhone SE“ skirtumai nuo „iPhone 5s“ yra vidiniai telefono komponentai, kurie čia tokie pat, kaip „iPhone 6s“ – spartus dviejų branduolių A9 procesorius ir 2 GB operatyviosios atminties.

Nuvilia tai, kad naujausiame „Apple“ telefone ir vėl nėra 32 GB nuolatinės atminties versijos – 4K raiška vaizdo įrašus įrašančią kamerą turintys vartotojai privalo rinktis 16 GB arba 64 GB modelius.

„iPhone SE“ baterijos talpa, vertinant pagal naujų telefonų standartus, švelniai tariant, neįspūdinga – 1624 mAh. Tačiau mažesnis ir ne toks raiškus kaip daugelio konkurentų modelių ekranas siurbia mažiau energijos, tad programėlėmis neperkrauto „iPhone SE“ baterija man vidutiniškai dieną atlaikydavo.

„iPhone SE“ iš „iPhone 6s“ paveldėjo ir 12 MP kamerą, kuri gali daryti „Gyvas nuotraukas“ („Live Photos“) – trumpus animuotus vaizdelius. Kadangi apie galinę kamerą ir procesorių daugiau kalbėta „iPhone 6s“ apžvalgoje, į detales nesileisiu, tačiau iš esmės mažam telefonui nauja „Apple“ kamera gėdos tikrai nedaro.

Kodėl „iPhone“ JAV pigesnis

Skaičiuojama, kad „iPhone 6s“ kaina dėl numanomų valiutų kursų svyravimų Europoje buvo 40 eurų didesnė.

„iPhone SE“ nerasime į ekrano spaudimo stiprumą reaguojančios funkcijos „3D Touch“, kurią „Apple“ pirmą kartą integravo į „iPhone 6s“. Telefone taip pat bus ir senesnės kartos priekinė 1,2 MP kamera. Socialinių tinklų ir asmenukių amžiuje norėtųsi matyti daugiau.

Be to, „iPhone SE“ veikia senesnės kartos pirštų atspaudų jutiklis, kuris telefoną atrakina nebe taip sparčiai, tačiau net ir senosios versijos „Touch ID“ labai neatsilieka nuo daugumos „Android“ modelių.

Kartu su „iPhone SE“ buvo pristatytas ir „iOS 9.3“ atnaujinimas su šauniu „Night Shift“ režimu, leidžiančiu telefone iš anksto nusistatyti „vakarinį“ telefono apšvietimą. Apšvietimas filtruoja mėlyną šviesą, kuri, kaip rodo moksliniai tyrimai, gali būti viena iš nemigos priežasčių. „iOS 9.3“ įrašus užrašinės programėlėje taip pat bus galima apsaugoti pirštų atspaudų jutikliu.

Tradiciškai „Apple“ pristačius naujus „iPhone“ JAV nurodoma kaina būna gerokai mažesnė nei Lietuvoje ir kursto mūsiškių pavydą. „iPhone SE“ nėra išimtis – per pristatymo renginį JAV 16 GB versiją žadėjo parduoti už 400 dolerių, tačiau Lietuvoje ir daugumoje Europos šalių įrenginio kaina siekia 500 eurų. Kodėl?

JAV įrenginių kaina nurodoma be mokesčių – pridėtinės vertės mokestis JAV valstijose yra skirtingas (bent kelis kartus mažesnis nei Lietuvoje). Be to, „Apple“ gaminių kainą Europoje nurodo atsižvelgdama į numanomus valiutų kurso svyravimus. Skaičiuojama, kad „iPhone 6s“ kaina dėl numanomų valiutų kursų svyravimų Europoje buvo 40 eurų didesnė.

Lietuvoje „iPhone“ kainuoja labai panašiai, kaip ir kitose Europos valstybėse. Be tradicinio PVM mokesčio dar keli eurai sumokami už skaitmenines laikmenas.

Išvados

A9 procesorius užtikrina spartų „iPhone SE“ darbą, o nauja kamera leidžia mėgautis spalvingomis ir gyvomis nuotraukomis, tačiau varganos talpos baterija ir mažas ekranas potencialių pirkėjų ratą gerokai susiaurina.

Kita vertus, ekrano dydžio pasirinkimas – skonio reikalas, tad vis dar naudojantiems mažesnes „iPhone“ versijas ar jaučiantiems nostalgiją senam „Apple“ telefonui „iPhone SE“ gali būti vertas dėmesio pasirinkimas. Jei tikėsime „Apple“, „iPhone SE“ yra sparčiausias 4 colių įstrižainės įrenginys rinkoje.

Tačiau tiems, kas jau spėjo įprasti prie didesnių telefonų, adaptavimasis prie mažo 4 colių įstrižainės ekrano gali užtrukti ilgai.

Lentelė su svarbiausiomis „iPhone SE“ techninėms charakteristikomis

Modelis „iPhone SE“ (Special Edition)
Matmenys 123,8 (ilgis) x 58,6 (plotis) x 7.6 (storis)
Svoris 113 g
Ekrano dydis ir raiška 4 colių įstrižainės IPS LCD 640x1136 p (326 ppi)
Procesorius Apple A9
Operatyvioji atmintis 2 GB RAM
Nuolatinė atmintis 16 GB/ 64 GB
Kamera 12 MP galinė, 1,2 MP priekinė
Baterija 1624 mAh
SIM kortelė nanoSIM
Operacinė sistema „iOS“ 9.3
Kaina prekybos pradžioje Lietuvoje 16 GB versija – 499 EUR, 64 GB – 599 EUR

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius