Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas iškėlė į kosmosą beždžionę ir sugrąžino ją gyvą atgal

Iranas šeštadienį pranešė, kad sėkmingai į Žemę sugrąžinta beždžionė, kuri pabuvojo kosmose per antrą šiemet prieštaringai vertinamos balistinės programos įvykį. Šios programos tikslas – surengti pilotuojamą kosminį skrydį.
Beždžionė, kurią Iranas iškėlė į kosmosą
Beždžionė, kurią Iranas iškėlė į kosmosą / Youtube.com stopkadras

Šalies vadovo Hassano Rouhani tinklalapyje president.ir nurodoma, kad buvo paleista raketa nešėja „Pajohesh“ („Tyrimas“) – pirmoji Irano raketa su skystojo kuro varikliais. Pranešime taip pat sakoma, kad beždžionė Fargam („Sėkmę nešanti“) buvo saugiai grąžinta į Žemę.

VIDEO: Beždžionė grįžo iš kosmoso

Prezidentas pasveikino mokslininkus su šia sėkminga misija, nurodoma oficialiosios Irano naujienų agentūros IRNA pranešime, tačiau neatskleidžiama, kada startavo raketa, taip pat nepateikiama jokių kitų detalių.

Iranas dažnai skelbia apie savo proveržius technologijų srityje, kurių negali patvirtinti nepriklausomi šaltiniai. Šiitiška respublika vykdo ambicingą kosminę programą, per kurią planuoja pasiųsti į orbitą astronautą.

Sausį Irane jau kartą buvo į Žemę sugrąžinta viena beždžionė, buvusi iškelta į 120 kilometrų aukštį. Tačiau ta sėkmė buvo ginčytina, nes po gyvūno sugrįžimo buvo parodyta kita beždžionė.

Viename iš dviejų oficialiai paskelbtų nuotraukų rinkinių buvo visiškai kita beždžionė, todėl tarptautiniams ekspertams kilo abejonių, ar tas skrydis iš tikrųjų buvo sėkmingas, kaip pranešė Teheranas.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai susirūpinę, kad kosminės programos technologijos Iranui taip pat atveria galimybę sukonstruoti ilgojo nuotolio raketų, kurios potencialiai galėtų nešti branduolines kovines galvutes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius