Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iranas skelbia iškėlęs į orbitą naują karinį palydovą

Iranas antradienį paskelbė sėkmingai iškėlęs į orbitą naują karinį palydovą, pranešė valstybinė žiniasklaida.
Irano vėliava
Irano vėliava / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Iranas Palydovas

Ši žinia buvo paskelbta kritinį etapą pasiekus deryboms dėl galimybės atgaivinti 2015 metų branduolinį susitarimą tarp Teherano ir galingųjų valstybių.

„Antrasis Irano karinis palydovas, „Nour 2“, buvo pasiųstas į kosmosą Revoliucinės gvardijos aviacijos ir kosmoso sparno raketa „Qassed“ ir buvo sėkmingai iškeltas į orbitą 500 km aukštyje virš Žemės“, – informavo valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Revoliucinė gvardija savo tinklalapyje „Sepah News“ paskelbtame pareiškime „Nour 2“ pavadino „žvalgybiniu palydovu“.

Teheranas 2020 metų balandį sėkmingai iškėlė į orbitą savo pirmąjį karinį palydovą ir sulaukė aštrios Vašingtono kritikos.

Antradienį „Sepah News“ nurodė, kad „Nour 1“ „vis dar visiškai veikia ir perduoda duomenis“.

Jungtinės Valstijos ne kartą reiškė susirūpinimą, kad tokie paleidimai iš tikrųjų yra dalis Irano pastangų tobulinti balistinių raketų technologijas.

Tačiau šiitiška respublika tvirtina nesiekianti įsigyti branduolinių ginklų ir teigia, kad jos palydovai ir raketos leidžiamos tik civiliniais arba gynybos tikslais.

Gruodžio pabaigoje Iranas paskelbė nesugebėjęs iškelti į orbitą palydovų nešėjos „Simorgh“ gabentų „trijų mokslinių tyrimų krovinių“, raketai nepavykus pasiekti reikiamo greičio.

Sausį Iranas išbandė kietojo kuro raketą, skirtą šalies palydovų programai, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Galingosios valstybės, dalyvaujančios derybose dėl Vašingtono grįžimo į Irano branduolinį paktą, iš kurio 2018 metais pasitraukė tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, leido suprasti, kad naujas susitarimas yra arti.

Iranas ir JT branduolinės energijos priežiūros institucija šeštadienį pareiškė, kad susitarė dėl pagrindinių klausimų sprendimo būdo. Tačiau dėl naujų Rusijos reikalavimų, susijusių su konfliktu Ukrainoje, susitarimo sudarymas gali užsitęsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius