Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspūdinga naktis Vilniuje: skambučiai į BPC, diskusijos feisbuke – dangų ir miestą nušvietė meteoras?

Praėjusi, sausio 13-osios naktis Vilniuje buvo ypatinga. Tokią nuojautą turėjo šimtai vilniečių, kurie ėjo gulti vėlai, o nuo ryto socialiniuose tinkluose ir kalbindami vieni kitus ieškojo atsakymo – kas danguje sukėlė įspūdingą spalvotą blyksnį, palydėtą ir ausims neįprasto garso? Panašu, kad padangę virš Lietuvos sostinės naktį iš antradienio į trečiadienį buvo nušvietęs meteoras.

Naktį staiga pasidarė šviesu kaip dieną. Šviesos žybsnis buvo melsvo atspalvio. Pasigirdo ir keistas, ne itin garsus sprogimas, labiau bumptelėjimas. Pasimatė ir ovalus dūmų debesėlis. Tokiais įspūdžiais dalijosi šio reginio, įvykio liudininkai, kuriuos labiausiai kamavo elementarus smalsumas: kas tai buvo?

Pamąstymais ir pastebėjimais liudininkai dalijosi socialiniuose tinkluose, o Bendrasis pagalbos centras (BPC) jau naktį dėl šio įvykio sulaukė mažiausiai 3 skambučių. Suprantama, kad sunerimę gyventojai negalėjo nieko konkretaus pranešti specialiosioms tarnyboms – atvirkščiai, numeriu 112 skambinę žmonės patys tikėjosi išgirsti konkretesnį paaiškinimą.

Vilniečiai naktį skambino į BPC, bet ne norėdami kažką pranešti, o labiau – sužinoti.

Pirmasis į 15min šiandieną kreipėsi naujienų portalo skaitytojas Paulius N.

Vilnietis papasakojo nemiegoję, lyg tyčia tuo metu priėjęs prie lango ir pamatęs tai, kas paliko jam neišdildomą įspūdį. Paulius susivokė, kad verta įsidėmėti ir tikslų nutikimo laiką: tai buvo 00.49 val.

VIDEO: Skaitytojo įraše – meteoro blyksnis

Būtent tas žybsnio laikas fiksuotas kito liudininko, Raimundo K., tiek namus, tiek darbą saugančių vaizdo kamerų įrašuose.

Būtent po to laiko, apie 1 val. nakties, užregistruoti ir visi trys minėti skambučiai skubios pagalbos telefono numeriu 112.

„Pranešėjai skambino iš Viršuliškių ir Justiniškių rajonų. Visi jie minėjo tą patį – kad buvo girdimas sprogimas ir tuo pačiu metu visas dangus nušviestas“, – 15min pasakojo Bendrojo pagalbos centro atstovė viešiesiems ryšiams. Ji pridūrė, kad skambinę žmonės neturėjo jokių versijų, kas tai buvo, to jie teiravosi operatorių, tačiau pastariesiems beliko pripažinti, kad jokio konkretaus pranešimo apie nutikusią techninę nelaimę, sprogimą, ar kitą apčiuopiamą incidentą BPC neturėjo. Nei policijai, nei kitoms tarnyboms apie gyventojų skambučius, kupinus susidomėjimo, pranešti nebuvo pagrindo. Tad pareigūnai budėjo ramiai.

Tai, ką mačiau pro langą, buvo įspūdinga, vien dėl to, kiek sugeneravo šviesos ir dar tokio keisto melsvo atspalvio.

O filmuotą medžiagą 15min trečiadienio vakarą suteikusio vilniečio Raimundo jokios abejonės nekamuoja. Vyras yra tikras, kad tiek jo, tiek kitų liudininkų užfiksuotas ir aptariamas įvykis buvo meteoro skrydis.

15min skaitytojas prasitarė, kad dangaus kūnai ir įvairūs reiškiniai jį domina jau seniai, tad kiek yra matęs anksčiau užfiksuotų meteorų – jie atrodo būtent taip: „Mėlynai žalius blyksnius sukelia būtent meteorito kritimas.“

Anot Raimundo, žybsnį 00.49 val. užfiksavo tiek jo gyvenamąjš būstą, tiek už 15 kilometrų esančią darbo vietą saugančios vaizdo kameros.
Viena kamerų sumontuota Fabijoniškių gatvės pradžioje ir nukreipta į miesto šiaurinę pusę.

„Kiek žinau, kas šviesos šaltinis turėjo būti stratosferoje, tai yra mažiausiai 15 000 metrų aukštyje. Taip yra, kai dangaus kūnai patenka į Žemės atmosfera ir joje sudega“, – astronomijos ir fizikos žiniomis dalijosi pašnekovas.

Įdomu tai, kad pirmasis minėtas 15min skaitytojas, Paulius, su kosmoso reikalais šio reiškinio kategoriškai nesiejo. „Iš dangaus jokių šviesų nemačiau“, – griežtai tvirtino vilnietis, kuris iš savo namų šio blyksnio ir garso kryptį nurodė taip: maždaug prie naujo „Ogmios miesto“ statybų pastato į aplinkkelio ir Taikos 263-ojo namo pusę.

Šis vilnietis reiškinio šaltinio, kilmės ieškojo arčiau žemės. Rėmėsi ir kitų liudininkų įspūdžiais „Facebook“.

„Visų vakarinių Vilniaus rajonų gyventojai matė labai stiprų žybsnį. Ir nesuprato, kas įvyko. Feisbuko grupėse („Fabijoniškės“, „Justiniškės“ ir kitose) vyksta diskusijos.

Tai, ką mačiau pro langą, buvo įspūdinga, vien dėl to, kiek sugeneravo šviesos ir dar tokio keisto melsvo atspalvio.

Tikslią „sprogimo“ vietą tiksliai nusakyti sunku, bet jis atrodė kaip blyksnis tarp garų, lyg kas suvirinimo aparatu virintų. Po to buvo garsas, nedidelis (palyginti su blyksniu) bumptelėjimas ir nuskriejantis ovalus dūmų debesėlis. Ir tai tikrai nebuvo TV bokšto apšvietimas. Ir kiti žmonės matė labai didelį šviesos šaltinį, kaip dieną. Ir matė nuo pat Baltupių iki Pilaitės, būtent šioje Vilniaus pusėje“, – įspūdžiais dalijosi Paulius N.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius