Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Įspūdingi vaizdai: praėjusią naktį Lietuvos dangų nušvietė Šiaurės pašvaistė

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Lietuvos dangų nušvietė retai mūsų šalyje matomas dangaus reiškinys Šiaurės pašvaistė (aurora borealis). Įspūdingiausiais vaizdais su 15min pasidalijo Jurbarko rajone pašvaistę įamžinę gamtos mylėtojai.
Šiaurės pašvaistė Jurbarko r.
Šiaurės pašvaistė Jurbarko r. / Almos Šimkutės nuotr.

„Naktį iš šeštadienio į sekmadienį pasirodė ir šokį sušoko Aurora Borealis. Kadangi dangus buvo pragiedrėjęs tik vakarinėje šalies pusėje, pašvaistę ne visi galėjo įamžinti“, – rašoma feisbuko paskyroje „Orai ir klimatas Lietuvoje“, kurioje pasidalinta Audrius Antanaičio nuotrauka.

Jis aurora borealis užfiksavo Jurbarko rajone lapkričio 5 dieną 01:27–01:45 valandą.

A.Antanaitis 15min pasakojo, kad šeštadienį pamatęs vienoje orų grupėje įkeltą pašvaistės nuotrauką ir pats išbėgo į lauką pažiūrėti.

„Paprastai vakare ar prieš einant miegoti padarau testinį kadrą pasižiūrėjimui, ar danguje nesimato pašvaistės. Dažnu atveju plika akimi pašvaistės Lietuvoje nesimato, tad viskas pasimato per telefoną ar fotoaparatą. Taip pat pasižiūriu programėlėse, kuriose rodo Šiaurės pašvaistės tikimybę“, – pasakojo gamtos mėgėjas, pirmąją savo pašvaistę įamžinęs 2015 metais.

Audriaus Antanaičio nuotr. /Šiaurės pašvaistė
Audriaus Antanaičio nuotr. /Šiaurės pašvaistė

Šeštadienį pirmą kadrą jis padarė 23 val. 16 minučių, o paskutinį – 1 valandą 45 minutės.

„Šiąnakt, jei ne debesys ir lietus, tikimybė būtų didelė net plika akimi pamatyti Šiaurės pašvaistę, bet bent kol kas visa Lietuva – po storu debesų sluoksniu“, – sekmadienio vakarą apgailestavo A.Antanaitis.

Šiemet Šiaurės pašvaistę jis fotografavo jau aštuntąjį kartą.

„Šiais metais yra didelis saulės aktyvumas, o tai tiesiogiai turi įtakos ir Šiaurės pašvaistės pasirodymo tikimybei“, – pridūrė vyras.

Audriaus Antanaičio nuotr. /Šiaurės pašvaistė Jurbarko r.
Audriaus Antanaičio nuotr. /Šiaurės pašvaistė Jurbarko r.

Įspūdingu kadru, kur taip pat Jurbarko rajone įamžinta Šiaurės pašvaistė, su 15min pasidalijo ir Garliavoje gyvenanti, o savaitgaliais į Jurbarko rajoną atvykstanti Alma Šimkutė. Ji aurora borealis įamžino šeštadienį 22 valandą 35 minutės.

Ji neslėpė ilgai svajojusi įamžinti aurora borealis, kol galiausiai savo tikslą pasiekė.

Almos Šimkutės nuotr./Šiaurės pašvaistė Jurbarko r.
Almos Šimkutės nuotr./Šiaurės pašvaistė Jurbarko r.

„Svajojau ilgai, vis matydavau tokias gražias nuotraukas, bet telefonu nelabai išeidavo. Įsigijau fotoaparatą, išmokau juo naudotis – tereikėjo sulaukti palankių oro sąlygų: giedro dangaus ir magnetinės audros. Esu pagavusi jau ne vieną Šiaurės pašvaistę“, – 15min pasakojo A.Šimkutė.

Gyventojai socialiniuose tinkluose taip pat dalijosi Šiaurės pašvaistės nuotraukomis iš Mažeikių, Tauragės rajono bei svarstė, ar pavyks aurora borealis įamžinti ir naktį iš sekmadienio į pirmadienį.

Šiaurės pašvaistė susidaro Saulės vėjo atneštoms dalelėms susidūrus su Žemės atmosfera. Tiesa, tokie reiškiniai dažniau vadinami poliarine pašvaiste, kadangi gali būti stebimi ne tik Šiaurės, bet ir Pietų pusrutulyje – tokios pašvaistės, susidarančios netoli Pietų poliarinio rato, yra vadinamos aurora australis arba tiesiog Pietų pašvaiste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius