TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Išsklaidė abejones: ar laivus puldinėjančios orkos kelia pavojų žmonėms?

Orkos apskritai nekelia grėsmės žmonėms, tačiau bet koks susidūrimas su didžiuliu laukiniu gyvūnu yra pavojingas, rašo „Business Insider“.
Orka
Orka / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Jachta Orka

Orkos pastaruoju metu prie Ispanijos ir Portugalijos krantų puola jachtas ir laivus.

Dėl šių susidūrimų atsirado daugybė konspiracijų – pradedant nuo to, kad orkos neva bando užkariauti pasaulį ir keršyja žmonėms.

Tačiau ekspertai sako, kad gyvūnai greičiausiai tiesiog žaidžia, o ne rengia revoliuciją.

Apskritai, banginių žudikėmis vadinamos orkos nekelia didelės grėsmės žmonėms.

Susidūrimų su laivais netoli Pirėnų pusiasalio atvejais žmonės nenukentėjo. Tiesą sakant, nėra užfiksuota nė vieno atvejo, kad orkos būtų tyčia sužalojusios žmogų laukinėje gamtoje.

Danų biologė ir banginių tyrinėtoja Hanne Strager „Business Insider“ teigė, kad žmonės prie Norvegijos krantų jau dešimtmečius plaukia arti banginių žudikų.

„Atrodo, kad banginiai žudikai visai nesidomi žmonėmis. Juos domina maistas, kuris toje vietovėje yra silkės“, – sakė pašnekovė.

Būtent todėl orkos nepuola – jos nelaiko žmonių maistu.

„Pasižvalgius po pasaulį, matyti, kad skirtingos populiacijos specializuojasi valgant skirtingą grobį“, – sakė Britų Kolumbijos universiteto Jūrų žinduolių tyrimų skyriaus direktorius Andrew Tritesas, pridurdamas, kad kai kurios orkų populiacijos pirmiausia minta žuvimi, o kitos – jūrų žinduoliais.

„Jos laikosi to, ką žino, o žmonės niekada nebuvo jų mitybos raciono dalis“, – sakė jis „Business Insider“, pažymėdamas, kad Iberijos orkos daugiausia minta mėlynaisiais tunais.

123RF.com nuotr./Orka
123RF.com nuotr./Orka

Taip pat neatrodo, kad Iberijos populiacijos narės, kurios taikosi į laivus, domėtųsi žmonėmis, pažymėjo tyrėjas. Susidūrimų metu orkos paprastai priartėja prie valties iš nugaros ir smūgiuoja, kartais tol, kol laivą sulaužo.

Vienas įgulos narys, buvęs laive, kurį nuskandino banginiai, pasakojo, kad kai tik laivas pradėjo skęsti, orkos prarado susidomėjimą juo ir pasitraukė. Atrodo, kad jų nedomina tai, kas yra laivuose, o tik pats laivas.

Kitaip tariant, orkos į laivus gali žiūrėti kaip į didelius žaislus.

123RF.com nuotr./Orka
123RF.com nuotr./Orka

Taip pat per žinomą istoriją užfiksuotos keturios orkų sukeltos žmonių mirtys ir šimtai agresijos prieš žmones atvejų, tačiau visi jie vyko orkoms būnant nelaisvėje.

Nors nebuvo užfiksuota, kad laisvėje orkos pultų žmones, tai nebūtinai reiškia, kad su jomis saugu plaukioti, sakė mokslininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius