Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bezosas sėkmingai įvykdė istorinį skrydį į kosmosą

Turtingiausias žmogus planetoje Jeffas Bezosas savo raketa antradienio popietę sėkmingai pakilo į kosmosą. Šis skrydis laikomas didžiuliu pasiekimu jauname sektoriuje, siekiančiame paversti tokias keliones prieinamas privilegijuotiems turistams.
J.Bezosas
J.Bezosas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Bendrovės „Blue Origin“ suplanuota savo pirmoji pilotuojama misija – 11 minučių skrydis į kosmosą iš vakarų Teksaso už Karmano linijos ir atgal įvyko sėkmingai. Skrydis taip pat sutapo su 52-osiomis pirmojo nusileidimo Mėnulyje metinėmis.

Tarp keleivių yra vyriausias į kosmosą pakilęs žmogus – Wally Funkas – ir jauniausias, studentas Oliveris Demenas.

Iš raketos J.Bezosas tiesioginės transliacijos metu perdavė žinutę: „Tai geriausia diena mano gyvenime!“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Istorinis J.Bezoso skrydis į kosmosą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Istorinis J.Bezoso skrydis į kosmosą

Raketa 13 val. 12 min. Grinvičo (16 val. 12 min. Lietuvos) laiku raketa „New Shepard“ startavo iš aikštelės „Launch Site One“ vakarų Teksaso dykumoje.

Kapsulė, kurioje yra broliai Bezosai, W.Funkas ir studentas Oliveris, atsiskyrė nuo raketos nešėjos maždaug 76 km aukštyje. Raketa nusileido ant „kojų“ maždaug už 3 km nuo starto aikštelės, o kapsulė toliau kilo maždaug į 106 km aukštį.

„Virgin Galactic“ įkūrėjas Richardas Bransonas išvyko panašios kelionės liepos 11 dieną, aplenkdamas „Amazon“ magnatą milijardierių lenktynėse. Tačiau J.Bezosas, kaip ir R.Bransonas, tvirtina, kad jokių varžybų nebuvo.

Noras pasiekti daugiau

57 metų J.Bezosas įkūrė „Blue Origin“ 2000 metais, siekdamas vieną dieną pastatyti plūduriuojančias kosmines kolonijas su dirbtine gravitacija, kuriose dirbtų ir gyventų milijonai žmonių.

Šiandien bendrovė kuria sunkiasvorę orbitinę raketą „New Glenn“ ir mėnuleigį, kurį kompanija tikisi nuomoti NASA.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: Milijardierius Jeffas Bezosas, jo brolis Markas Bezosas, novatorė aviatorė Wally Funk ir neseniai Nyderlandų vidurinę mokyklą baigęs Oliveris Demenas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: Milijardierius Jeffas Bezosas, jo brolis Markas Bezosas, novatorė aviatorė Wally Funk ir neseniai Nyderlandų vidurinę mokyklą baigęs Oliveris Demenas.

„New Shepard“ buvo išbandytas per 15 nepilotuojamų skrydžių, siekiant įsitikinti, kad pakopos atsiskiria sklandžiai, o saugumo mechanizmai yra patikimi. Per tuos skrydžius, be kita ko, kapsulė buvo atmetama toliau nuo pakilimo aikštelės, jei raketa sprogtų. Erdvėlaivis taip pat buvo nutupdytas pasitelkiant ne visus parašiutus.

„Supratome, kaip padaryti transporto priemonę pakankamai saugią, kad būtume pasirengę pasodinti į ją savo artimuosius ir pasiųsti juos į kosmosą“, – per sekmadienį surengtą spaudos konferenciją pareiškė „Blue Origin“ generalinis direktorius Bobas Smithas.

Skrydžio įrašą galite žiūrėti čia:

VIDEO: Istorinis J.Bezoso skrydis į kosmosą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius