Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Įvairiose JAV karinėse sistemose aptikta kinų kenkėjiškos programinės įrangos

JAV pareigūnai keliose karinėse sistemose aptiko įtariamą kinų kenkėjišką programinę įrangą, tačiau, priešingai nei ankstesnių atakų atveju, ekspertai teigia, kad labiau tikėtina, jog buvo siekiama sutrikdyti, o ne šnipinėti, rašo „The New York Times“.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Pirmą kartą apie šias atakas visuomenė sužinojo gegužės mėn., kai „Microsoft“ nustatė kenkėjišką kodą telekomunikacijų programinėje įrangoje Guame, kur JAV yra Anderseno oro pajėgų bazė.

JAV pareigūnai „Times“ sakė, kad tyrimai dėl kinų kenkėjiškos programinės įrangos buvo atliekami jau kelis mėnesius ir kad kenkėjiškas kodas buvo įsiskverbęs į JAV karines sistemas visoje šalyje ir užsienyje. Ankstesnių kibernetinių atakų tikslas paprastai būdavo stebėti JAV operacijas, „Times“ teigė ekspertai.

„Kinija atkakliai ir ryžtingai siekia įsiskverbti į mūsų vyriausybes, įmones, mūsų svarbią infrastruktūrą“, – anksčiau šį mėnesį vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime „Žvalgyba ir nacionalinis saugumas“ sakė Nacionalinės saugumo agentūros direktoriaus pavaduotojas Džordžas Barnesas.

Dabar ekspertai teigia, kad ši nauja kenkėjiško kodo banga gali sutrikdyti JAV karines ir civilines operacijas, rašo „Business Insider“.

Praėjusį mėnesį NSA kibernetinio saugumo direktorius Robas Džoisas šios kenkėjiškos programinės įrangos pobūdį pavadino „tikrai keliančiu nerimą“.

„Times“ pranešė, kad ji gali leisti Kinijai atjungti elektros, vandens ir ryšių tiekimą karinėms bazėms, taip pat gali paveikti asmeninius namus ir įmones visoje šalyje.

Su „Times“ kalbėję ekspertai taip pat teigė, kad neaišku, ar Kinijos vyriausybė žinojo apie šią kenkėjišką programinę įrangą ir kaip gerai ji iš tikrųjų veikia.

Kaip pranešė CNN, JAV valstybės sekretorius A.Blinkenas liepos mėn. pradžioje susitikęs su Kinijos diplomatais iškėlė Kinijos įsilaužimo klausimą.

„Mes nuolat aiškiai sakome, kad bet kokie veiksmai, nukreipti prieš JAV vyriausybę, JAV bendroves, Amerikos piliečius, mums kelia didelį susirūpinimą ir kad imsimės atitinkamų veiksmų, kad atsakingi asmenys būtų patraukti atsakomybėn, ir sekretorius tai dar kartą aiškiai pasakė“, – CNN sakė aukštas Valstybės departamento pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius