Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Izraelio šnipinėjimo skandalo epicentre esanti investicijų bendrovė likviduojama

Investicijų bendrovė, kuriai priklauso vadinamojo „Pegasus“ skandalo epicentre atsidūrusi šnipinėjimo programų kūrimu užsiimanti Izraelio kompanija, likviduojama, naujienų agentūrai AFP trečiadienį sakė su įmone susijęs šaltinis, patvirtindamas žiniasklaidos pranešimus.
Kibernetinis saugumas
Kibernetinis saugumas / 123RF.com nuotr.

15min primena, kad kad liepos mėnesio pradžioje didieji naujienų portalai paviešino informaciją, apie 50 000 nutekintų telefonų numerių. Sąrašas, kaip manoma, susijęs su asmenimis, kuriuos galbūt ketino šnipinėti įvairių šalių tarnybos, įsigijusios specialios programinės įrangos iš Izraelio bendrovės „NSO Group“, rodo kelių tarptautinių žiniasklaidos priemonių atliktas tyrimas.

Tarp šiame sąraše esančių telefono numerių esama susijusių su 14 valstybių vadovais, įskaitant Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną ir Maroko karalių Mohammedą VI. Prancūzijos prezidentas skandalo metu pasikeitę telefoną.

NSO pagrindinė programėlė „Pegasus“ gali būti įdiegta vartotojų išmaniuosiuose telefonuose be jų savininkų žinios. Tuomet šios programos operatoriams atsiveria galimybė perskaityti kiekvieną tuo telefonu išsiųstą žinutę, sekti vartotojo buvimo vietą, taip pat prisijungti prie telefono vaizdo kameros ir mikrofono.

Savininkas po likvidavimo – neaiškus

Londone įsikūrusi „Novalpina Capital“, kuri „NSO Group“ įsigijo 2019-aisiais, likviduojama kilus ginčui tarp jos steigėjų. Kol kas neaišku, kas taps NSO savininkais, kai bus likviduota „Novalpina Capital“.

Įmonei „Novalpina“ taip pat priklauso Estijos azartinių lošimų operatorė „Olympic Entertainment Group“ ir Prancūzijos farmacijos bendrovė „X.O“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Pegasus“ tinklalapis
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Pegasus“ tinklalapis

„Financial Times“ pranešė, kad „Novalpina“ investuotojai „turės iki rugpjūčio 6 dienos nuspręsti, ar likviduoti fondą skubiai išparduodant jo aktyvus, ar paskirti trečiąją šalį fondo valdytoja“.

Prancūzijos verslo dienraštis „Les Echos“ pranešė, kad „Novalpina“ likviduojama siekiant padaryti galą „vidaus karui“ tarp jos įkūrėjų. Tačiau „šnipinėjimo skandalas veikiausiai tapo lemiamu veiksniu“, pridūrė laikraštis.

Kaltinimus neigia

NSO tvirtino niekuo nenusižengusi ir tvirtino, kad jai mesti kaltinimai – „melagingi“.

Anot firmos, jos programinė įranga skirta naudoti tik kovai su terorizmu ir kitais nusikaltimais.

123RF.com nuotr./Izraelis
123RF.com nuotr./Izraelis

Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas (Benis Gancas) trečiadienį turi atvykti derybų į Paryžių, per kurias aptars „Pegasus“ skandalą su prancūzų kolege Florence Parly (Florans Parli).

Skandalo metu Izraelis taip pat įkūrė komisiją, nagrinėsiančią įtarimus, kad bendrovės „NSO Group“ sukurta kontroversiška telefonų stebėjimo programa „Pegasus“ buvo piktnaudžiaujama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius