-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Įžūlus bandymas: programuotojas trečią darbo dieną pradėjo vogti „Tesla“ programinę įrangą

Intelektinė nuosavybė yra nepaprastai vertingas turtas. Ir kompanijos turi būti pasiruošusios ją ginti. Kai 2020-ųjų pabaigoje „Tesla“ priėmė naują programinės įrangos inžinierių, niekas nesitikėjo, kad kompanija su juo turės susitikti teisme.
„Tesla“ gamykla Kalifornijoje
„Tesla“ gamykla Kalifornijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2020-ųjų gruodžio 28 dieną „Tesla“ pasveikino naują darbuotoją Alexą Khatilovą – programinės įrangos inžinierių, kuriam iš karto buvo patikėtos svarbios užduotys. Khatilovas pateko į komandą, kuri rūpinasi vidinėmis kompanijos programomis. Tarp jų – ir „Tesla WARP Drive“.

„WARP Drive“ – tai unikali verslo valdymo sistema (ERP – Enterprise Resource Planning), kuri apima didžiąją dalį „Tesla“ veiklos sričių – nuo bendravimo su tiekėjais iki pirkimų ir gamybos. Įprastai ERP įrangą kompanijos perka iš tokių gamintojų kaip SAP. Tačiau „Tesla“ rinkoje nerado tokios įrangos, kuri atitiktų naujovišką kompanijos verslo modelį. Taigi, jau daug metų „Tesla“ tobulina savo nuosavą „WARP Drive“, kuri padeda planuoti kompanijos resursus ir užtikrina efektyvų skirtingų procesų suderinamumą. Jei „WARP Drive“ yra tokia efektyvi programa kaip teigiama, ji „Tesla“ suteikia didelį konkurencinį pranašumą.

Ir A.Khatilovas pavogė tūkstančius „WARP Drive“ sistemos programinių failų, atsakingų už kokybės kontrolę. Pareiškime Kalifornijos Šiaurės apygardos teisme minima, kad A.Khatilovas jau po trijų dienų nuo darbo pradžios ėmė vogti tūkstančius failų. Jie buvo siurbiami iš vidinių „Tesla“ serverių ir perkeliami į asmeninę inžinieriaus paskyrą „Dropbox“. „Tesla“ pabrėžė, kad neturi prieigos prie tos paskyros – tie veiksmai nebuvo susiję su įmonės darbu.

A.Khatilovo vykdoma intelektinės nuosavybės vagystė buvo aptikta sausio 6 dieną. „Tesla“ specialistų kalbintas inžinierius teigė, kad perkėlė tik porą asmeninių administracinių failų ir sutiko parodyti savo „Dropbox“. Tiesa, dar interviu pradžioje jis karštligiškai pabandė ištrinti savo paskyrą. „Tesla“ tyrėjai aptiko daugybę programinių failų, o A.Khatilovas teigė tiesiog apie juos pamiršęs.

„Tesla“ teigia, kad komanda per 12 metų tai programai kartu skyrė net 200 darbo metų (visų darbuotojų darbo valandų suma). Taigi, tai – labai brangi intelektinė nuosavybė. Nėra aišku, ar A.Khatilovas būtų bandęs iš jos pasipelnyti parduodamas ją konkurentams, tačiau kokios kitos būtų vagystės priežastys?

Žmonės dažnai nuvertina intelektinės nuosavybės vertę. Tačiau unikalių programinių kodų vagystė nėra lygi parsisiųstam filmui ar pavogtam ir perpublikuotam paveikslėliui. Daugybė labai populiarių „Facebook“ ir „Instagram“ puslapių kasdien vagia intelektinę nuosavybę, tačiau ji įprastai turi kainą, todėl savininkų praradimai yra daugiau-mažiau aiškūs.

„Tesla WARP Drive“ įranga nėra parduodama ir už pinigus, priešingai nei meniniai kūriniai. Ir tai yra įrankis, kurio unikalumas kompanijai suteikia konkurencinį pranašumą. Taigi, jo vertę pasakyti labai sunku, nes reikėtų vertinti ne tik įrangos kūrimo kaštus, bet ir panašios įrangos vertę rinkoje ir konkurencinius praradimus, jei ši įranga patektų į kitų kompanijų rankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius