Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bideno patarėjas medicinos klausimais: esame pirmajame iš penkių COVID-19 pandemijos etapų

Prezidento J.Bideno vyriausiasis patarėjas medicinos klausimais daktaras Anthony Fauci šią savaitę sakė, kad yra penki COVID-19 pandemijos etapai, bet mes vis dar esame pirmajame.
Anthony Fauci
Anthony Fauci / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Pirmajame pandemijos etape – arba, pasak A.Fauci, „tikrojoje pandemijoje, visas pasaulis iš tikrųjų patiria labai neigiamą poveikį, kaip ir dabar“. Tai jis sakė pirmadienį Pasaulio ekonomikos forumo Davoso darbotvarkės internetinėje konferencijoje.

Toliau seka kiti keturi pandemijos etapai: lėtėjimas, kontrolė, eliminavimas ir galiausiai išnaikinimas.

Lėtėjimas

Po pirmojo etapo prasideda lėtėjimas – naujų patvirtintų atvejų skaičiaus mažėjimas, rašo „Fortune“.

Omikron atmainos atvejų skaičius staigiai išaugo, o paskui sumažėjo
daugelyje šalių, kuriose šis variantas paplito. Pietų Afrikos Respublikoje ketvirtoji omikron sukelta COVID-19 banga iš viso truko tik tris savaites, o Anglijoje COVID-19 hospitalizacijų skaičius jau pradėjo mažėti, praėjus vos mėnesiui po beveik vertikalaus kilimo, prasidėjusio gruodžio viduryje.

Jungtinės Karalystės Mokslinės patariamosios ekstremalių situacijų grupės (SAGE) tyrėjai sukūrė modelius, kurie rodo, kad vasaros pradžioje, žmonėms atnaujinus socialinę veiklą ir nusilpus imunitetui, gali kilti nauja omikron atvejų banga.

Kai kurie žmonės optimistiškai tiki, kad dėl natūralaus imuniteto naujų atvejų skaičius sumažės, tačiau A.Fauci pažymi, kad dar per anksti daryti išvadas, kai už kampo visada gali laukti naujas variantas.

Kontrolė

Kitas etapas po lėtėjimo yra pandemijos kontrolės etapas – arba tai, ką kai kurie vadina endemiškumu. Tai reiškia, kad COVID-19 taptų integruota į platų infekcinių ligų, su kuriomis paprastai susiduriame, spektrą (pavyzdžiui gripo, peršalimo).

„Kontrolė reiškia, kad liga yra paplitusi, bet tokiu lygiu, kad netrikdo visuomenės“, – sako A.Fauci.

Jis pažymėjo, kad tikisi, jog taip ir bus, tačiau pridūrė, kad tokia situacija bus įmanoma tik tuo atveju, jei neatsiras kitas imuninio atsako išvengiantis variantas, rašo „Fortune“.

Į klausimą, ar 2022 m. COVID-19 galime to tikėtis, A.Fauci atsakė: „Mes nežinome.“

Kai kurios vyriausybės, kaip Ispanijos ir Šveicarijos, jau pareiškė, kad COVID-19 tampa endemine liga, kurią šalys gali valdyti kaip gripą.

Tačiau tam, kad COVID-19 taptų endemine liga, nebegali būti jokių netikėtumų dėl viruso ar bet kurio iš jo būsimų variantų užkrečiamumo.

123rf.com/ECDC nuotr./Sergamumas COVID-19 Europos šalyse. Sausio 6 d.
123rf.com/ECDC nuotr./Sergamumas COVID-19 Europos šalyse. Sausio 6 d.

„Nemanau, kad apie koronavirusą galima ką nors nuspėti“, – „Fortune“ sakė Voriko medicinos mokyklos virusologas ir molekulinės onkologijos profesorius Lawrence Youngas.

Eliminavimas

Pandemija likviduojama, kai virusas vis dar egzistuoja pasaulyje, tačiau tam tikruose regionuose ar šalyse yra išnaikintas. A.Fauci pateikia poliomielito pavyzdį, kuris buvo išnaikintas daugelyje šiaurinių pasaulio šalių.

Mokslininkai teigia, kad laukia dar ilgas kelias, iki kol tokie rezultatai bus pasiekti su COVID-19.

Išnaikinimas

Paskutinio etapo – išnaikinimo – beveik neįmanoma pasiekti. A.Fauci pažymi, kad raupai buvo vienintelė infekcinė žmonių liga, kurią kada nors pavyko išnaikinti, o dėl COVID-19 jis atvirai pasakė: „Su šiuo virusu to padaryti nepavyks.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius