-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV mokslininkai pirmą kartą per beveik 30 metų pagamino plutonio – 238

Plutonis – 238 yra energetinis kuras, kuris leidžia marsaeigiui „Curiosity“ važinėti po Marso planetą. Medžiaga leido nuskraidinti „New Horizons“ erdvėlaivį į Plutoną ir už jo ribų, ir vis dar tiekia energiją „Voyager“ zondui praėjus 38 metams nuo jo paleidimo. Plutonio – 238 poreikis kosmoso industrijoje labai didelis, tačiau jį pagaminti labai sunku.
Kosminis zondas „Voyager 1“
Kosminis zondas „Voyager 1“ naudoja plutonio - 238 baterijas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusiais metais suskaičiuota, kad plutonio – 238 JAV buvo tiek, kad NASA iš jo galėtų pagaminti baterijas tik trims ateities kosmoso misijoms. Nuo tada mokslininkai ėmė ieškoti, kaip jo pagaminti daugiau.

Plutonis – 238 anksčiau buvo išgaunamas kaip šalutinis produktas, susidarantis atominių bombų gamybos metu, taigi jas uždraudus nebeliko ir plutonio – 238.

Plutonis – 238 anksčiau buvo išgaunamas kaip šalutinis produktas, susidarantis atominių bombų gamybos metu

Praėjusią savaitę JAV Energijos departamentas kartu su NASA pranešė sėkmingai pagaminęs plutonio – 238 praėjus 27 metams po to, kai ši medžiaga paskutinį kartą pagaminta JAV, skelbia popsci.com.

Iš viso pagaminta 50 gramų plutonio – 238. Tai nėra didelis kiekis – pavyzdžiui, „Mars 2020“ marsaeigiui reikėtų maždaug 4 kilogramų šios rūšies plutonio, tačiau tai puiki pradžia.

Plutonis – 238 skiriasi nuo branduolinių ginklų gamyboje ar jėgainėse naudojamo plutonio, tačiau jis taip pat itin radioaktyvus.

Kai plutonis – 238 suyra į uraną – 234, jis skleidžia didelius šilumos kiekius. Jos užtenka, kad būtų tiekiama elektros energija NASA baterijose, vadinamose radioizotopų termoelektriniais generatoriais.

Šiluma duoda ir papildomos naudos – leidžia nesušalti moksliniams instrumentams šaltų kelionių kosmose metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius