Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT tikrina Antarktyje galimai užfiksuotą šilumos rekordą

Jungtinių Tautų meteorologijos agentūra penktadienį pranešė, kad viena Argentinos tyrimų stotis Antarktidos šiauriausiame pakraštyje užfiksavusi neįprastai aukštą temperatūrą, kuri, jeigu bus patvirtinta, gali tapti visų laikų šilumos rekordu šiame ledynų sukaustytame žemyne.
Antarktida
Antarktida / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasaulio meteorologijos organizacijos (PMO) atstovė Clare Nullis citavo Argentinos nacionalinės orų tarnybos informaciją, kad Esperansos stotyje, veikiančioje Antarktidos Trejybės pusiasalyje, ketvirtadienį buvo užfiksuota 18,3 Celstijaus laipsnio oro temperatūra.

Ankstesnė Antarktidos šilumos rekordas buvo užfiksuotas 2015 metų kovą, kai oras buvo įšilęs iki 17,5 laipsnio.

PMO komitetas, tvarkantis agentūros orų ir klimato duomenų archyvus, turėtų patikrinti, ar naujausi matavimai yra naujas žemyno rekordas.

„Viskas, ką iki šiol matėme, rodo galimai patikimą rekordą, bet, žinoma, pradėsime formalų duomenų vertinimą, kai tik gausime SMN [Argentinos orų tarnybos] visus duomenis apie meteorologines sąlygas, susijusias su šiuo įvykiu“, – sakė PMO pranešėjas apie orų ir klimato ekstremalius reiškinius Randalas Cerveny.

„Atrodo, kad šis rekordas tikriausiai susijęs (trumpuoju laikotarpiu) su vadinamuoju regioniniu „feno“ reiškiniu toje srityje“, - pridūrė R.Cerveny, turėdamas omenyje nuo šlaito arba kalno besileidžiančios oro masės staigų įšilimą.

PMO nurodė, kad žemyno šiaurės vakaruose netoli Pietų Amerikos pietinio kyšulio esantis Antarktidos pusiasalis, kuriame yra ir Trejybės pusiasalis, yra vienas sparčiausiai šylančių mūsų planetos regionų. Per pastaruosius 50 metų klimatas šioje srityje atšilo beveik trimis Celsijaus laipsniais.

Per šį laikotarpį pusiasalio vakarų pakrantėje plytintys ledynai traukėsi, o daugumos jų tirpsmas per pastaruosius 12 metų dar labiau paspartėjo, pažymėjo Pasaulio meteorologijos organizacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius