Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinė Karalystė planuoja tapti „mokslo supervalstybe“

Didžiosios Britanijos Ministras Pirmininkas Borisas Johnsonas paskelbė planus, kaip bus panaudotas padidintas mokslinių tyrimų biudžetas, siekiant įtvirtinti Jungtinę Karalystę kaip „mokslo supervalstybę“ pasaulyje. Jis taip pat vadovaus naujai Nacionalinei mokslo ir technologijų tarybai, kuri nustatys strateginę kryptį, kaip moksliniai tyrimai bus panaudojami visuomenės labui.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

BBC portalui B. Johnsonas teigė, kad JK vakcinacijos programa įrodė, ką šalis gali pasiekti dideliu mastu ir greičiu.

„Tinkama kryptis, tempas ir parama padės mums įkvėpti gyvybę dar daugeliui mokslo ir technologijų laimėjimų, kurie pakeis Jungtinės Karalystės ir viso pasaulio žmonių gyvenimą“, – sakė jis.

Padidintas biudžetas

Ši vyriausybė, kalbėdama apie planus sustiprinti Jungtinės Karalystės, kaip pasaulinės mokslo supervalstybės, pozicijas, planuoja panaudoti savo pinigus.

Ji siekia iki 2025 m. padidinti išlaidas moksliniams tyrimams nuo beveik 15 mlrd. svarų sterlingų per metus iki 22 mlrd. svarų sterlingų.

Deklaruojamas tikslas – papildomus pinigus panaudoti visuomenės iššūkiams, pavyzdžiui, klimato kaitos poveikiui spręsti, kelti lygį visoje šalyje ir didinti gerovę visame pasaulyje. Tačiau, kaip visada, didėjant biudžetui, didėja ir ministrų kontrolė – įsteigtas naujas komitetas, kuriam pirmininkauja ministras pirmininkas.

Nerimą kelią politinė kontrolė

Viena vertus, taip mokslas tampa vyriausybės dėmesio centre, tačiau, kita vertus, nerimaujama, kad mokslinių tyrimų biudžetai bus labiau politiškai kontroliuojami, o tai gali reikšti, kad pinigai bus nukreipiami mėgstamiems projektams, užuot juos išleidus tam, kas nepriklausomų ekspertų vertinimu būtų geriausia.

Pirmadienį dienraštyje „Daily Telegraph“ B. Johnsonas užsiminė apie koronaviruso pandemiją, sakydamas: „Neprisimenu, kada per pastaruosius 100 metų visi šios šalies gyventojai būtų buvę taip giliai ir akivaizdžiai skolingi mokslui ir mokslininkams. COVID-19 patirtis mus daug ko pamokė - vyriausybė turi pareigą kelti reikalavimus ir aiškiai suformuluoti uždavinius, kuriuos, kaip tikimės, mokslas gali išspręsti.“

123rf.com nuotr./Liverpulis, Jungtinė Karalystė
123rf.com nuotr./Liverpulis, Jungtinė Karalystė

Vyriausybės vyriausiasis patarėjas mokslo klausimais seras Patrickas Vallance vadovaus naujam Mokslo ir technologijų strategijos biurui. Greta dabartinių pareigų jis pradės eiti ir naujojo nacionalinio patarėjo technologijų klausimais pareigas.

Naujienų portalui BBC Seras Patrikas teigė, kad naujasis biuras mokslą ir technologijas „pastatys į patį politikos formavimo centrą“ ir sustiprins darbą visoje vyriausybėje.

Jis pridūrė, kad tikisi padėti nustatyti „pažangiausius mokslinius tyrimus ir technologijas, kurios JK suteiks strateginį pranašumą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius