Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

„Kai jų bus šimtai, mums bus sunku gyventi“: Rusija naudoja „Starlink“ palydovinius įrenginius Ukrainoje?

Rusijos pajėgos Ukrainoje naudoja įmonės „SpaceX“ palydovinius įrenginius „Starlink“, teigia amerikiečių portalo „Defence One“ šaltiniai. Elono Musko bendrovė „SpaceX“, kadaise sveikinta už pagalbą užpultai šaliai, dabar, atrodo, padeda ir jos užpuolikams, rašo leidinys.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“

Pasak vieno ukrainiečių šaltinio, kurį cituoja „Defence One“, Ukrainos kariai prieš kelis mėnesius pirmą kartą pastebėjo, kad Rusija fronte naudojasi su palydovais sujungtais įrenginiais. Antrasis šaltinis Ukrainoje portalui patvirtino, kad „Starlink“ naudojamas, ir pridūrė, kad naudojimosi apimtys, atrodo, didėja.

Šiuo metu Rusijos pajėgos, atrodo, naudoja dešimtis „Starlink“ terminalų visame fronte, sakė pirmasis šaltinis Ukrainoje.

„Kai jie turės šimtus, mums bus sunku gyventi“, – pabrėžė jis.

Tai, kad Rusija naudoja „Starlink“, dar labiau pagilina problemas, su kuriomis susiduria Ukrainos kariuomenė, kuriai ir taip labai trūksta amunicijos. Pavyzdžiui, ukrainiečių artilerijos daliniai per dieną iššaudo apie 2000 sviedinių – t. y. vos penktadalį to, ką Rusijos pajėgos.

Pranešimai apie tai, kad Rusijos pajėgos naudojasi „Starlink“ paslauga Ukrainoje, pirmą kartą pasirodė Ukrainos žiniasklaidoje, cituojant socialinių tinklų įrašus.

Tuo tarpu žinutėje „X“ tinkle vasario 8 d. „SpaceX“ atstovai teigė, kad bendrovė „nevykdo jokios veiklos su Rusijos vyriausybe ar jos kariuomene“. „Rusijoje „Starlink“ neveikia, o tai reiškia, kad paslauga toje šalyje neveiks. Bendrovė „SpaceX“ niekada nepardavinėjo „Starlink“ Rusijoje, taip pat niekada nesiuntė įrangos į Rusijoje esančias vietoves“, – teigė įmonė.

Kelios Rusijos bendrovės reklamuoja parduodančios „Starlink“.

„Jei Rusijos parduotuvės teigia parduodančios „Starlink“ paslaugą toje šalyje, jos apgaudinėja savo klientus“, – sakoma „SpaceX“ žinutėje.

Tačiau rusai gali nesunkiai įsigyti „Starlinks“ iš užsienio, o paskui parsivežti juos atgal ir platinti savo pajėgoms, pažymėjo antrasis Ukrainos šaltinis.

„Jie įsigyjami per trečiąsias šalis“, – sakė šaltinis.

Pasak Hadsono instituto vyresniojo bendradarbio Bryano Clarko, Rusijos kariuomenė gali nuslėpti nuo „SpaceX“, kad naudojasi „Starlink“.

Rusija gali tiesiog „pateikti klaidingą GPS signalą „Starlink“ terminalui, kad šis manytų, jog naudotojas yra Ukrainos kontroliuojamoje teritorijoje“, – sakė B.Clarkas. Jis taip pat pritarė minčiai, kad Ukraina galėtų nustatyti, ar Rusija naudojasi „Starlink“, nes terminalų signalus galima nustatyti naudojant signalų žvalgybos įrangą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius