Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip iš katastrofinio filmo scenarijaus: dėl kosminių šiukšlių ateityje galime nebepakilti į kosmosą

Kas dieną girdime, kokia užteršta yra mūsų planeta – vien plastiko atliekų per metus susidaro daugiau kaip 318 mln. tonų. Tačiau panašu, kad užterštumo pavojus gresia ne tik Žemei – didėjantis mokslininkų ir įmonių susidomėjimas kosmoso erdve taip pat palieka šiukšlių pėdsaką.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Kaip pasakoja VU Teorinės fizikos ir astronomijos instituto dr. Renata Minkevičiūtė, net ir mažytės kosmoso šiukšlės yra pavojingos, mat jų negalime susekti ar sunaikinti.

Dėl to, kad jos skrieja milžinišku greičiu, kyla pavojus tiek palydovams, tiek kosminėms misijoms, o ateityje dėl itin didelio jų kiekio galime likti įkalinti Žemėje, nes dėl susidūrimo grėsmės negalėsime pakilti į kosmoso platybes.

Kas yra kosminės šiukšlės?

Kosminės šiukšlės yra bet koks žmogaus sukurtas objektas, skriejantis aplink Žemę ir nebeatliekantis naudingos funkcijos.

Tai gali būti nebeveikiantys arba taip niekada ir nepradėję veikti dėl techninių gedimų erdvėlaiviai bei dirbtiniai palydovai, panaudotos raketų dalys bei įvairios smulkios šiukšlės, susijusios su kosminėmis misijomis, pavyzdžiui – dažų nuotrupos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius