Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 10 03

Kaip klimato kaita pakeis Lietuvos kelius? Šešios mokslininkų prognozės

Pernai, iškritus gausiam lietaus kiekiui Pakertų kaime, patvinusio upelio vanduo nuplovė visą kelio atkarpą. Šįmet stichinė audra Žagarėje nusinešė gyvybę, moterį pražudė netikėtai užvirtęs medis. Klimato kaita atneša vis daugiau pokyčių. Kaip dėl klimato kaitos ateityje keisis Lietuvos keliai? Kur ir kodėl judėti pasidarys pavojinga? O gal pakitę orai pažers ir pozityvių scenarijų? 15min pateikia šešias mokslininkų prognozes ateičiai.
 Dziana Hasanbekava / Pexels nuotr.
Dziana Hasanbekava / Pexels nuotr.

Audros kils staigiau, didės potvynių tikimybė

Vilniaus universiteto klimatologo doc. dr. Justo Kažio manymu, klimato kaita labiausiai paveiks Pamario regioną. Anot jo, nėra nustatyta, kad audros bus žymiai stipresnės, negu buvo, tačiau ateityje jos kils staigiau ir bus mažiau prognozuojamos.

„Klimato kaita yra išbalansavusi visą orų sistemą ir mes turim tokių greitai išsiveržiančių, sunkiai prognozuojamų ir trumpai trunkančių, bet labai intensyvių, pavyzdžiui, lietaus epizodų, sniego ar pūgų“, – sakė J.Kažys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius