Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 17

Karas ne mūšio lauke: nuo kibernetinių atakų Ukraina kenčia beveik dešimtmetį

Nors invaziją į Ukrainą Rusija pradėjo kiek daugiau nei prieš pusmetį, kibernetinės atakos šalį kankina beveik dešimtmetį. Nuo elektros tinklų išjungimo iki sutrikdytos bankų veiklos – štai kokius didžiausius kibernetinius išpuolius teko patirti Ukrainai.
Kibernetinė ataka
Kibernetinė ataka / 123RF.com nuotr.

Ukraina yra nuolatinis Rusijos kibernetinių atakų taikinys. Pirmosios atakos prieš Ukrainos privačių įmonių ir valstybinių institucijų informacines sistemas buvo užfiksuotos dar 2013 metais.

Bandymas pakeisti rinkimų rezultatus

2013–2014 m. kai kurias Ukrainos vyriausybinių institucijų informacines sistemas paveikė kompiuterinis virusas, žinomas „Snake“, „Uroborus“ ar „Turla“ pavadinimais.

Keli saugumo tyrėjai ir Vakarų žvalgybos pareigūnai teigė manantys, kad ši kenkėjiška programinė įranga yra Rusijos vyriausybės darbas ir susijusi su ta pačia programine įranga, kuri buvo naudojama 2008 m. masiniam įsilaužimui į JAV kariuomenę, rašo „Reuters“.

Tačiau tai buvo tik pradžia. 2014 m. kovo 13 d., likus trims dienoms iki referendumo dėl Krymo statuso, Rusija surengė aštuonių minučių trukmės paskirstytą paslaugos trikdymo (angl. Denial-of-service attack, DDoS) kibernetinę ataką, kurios tikslas buvo destabilizuoti Ukrainos kompiuterių tinklus ir ryšius – taip buvo siekiama nukreipti visuomenės dėmesį nuo Rusijos karių buvimo Kryme.

Kaip rašoma Europos parlamento nariams parengtoje informacinėje medžiagoje, 2014 m. gegužės mėn., prieš Ukrainos prezidento rinkimus, prorusiška programišių grupė surengė keletą kibernetinių atakų.

123RF.com nuotr./Kibernetinė ataka
123RF.com nuotr./Kibernetinė ataka

Programišių grupuotė „CyberBerkut“ įsilaužė į tinklą ir ištrynė failus, siekdama pakeisti rinkimų rezultatus, taikydamasi į Centrinę rinkimų komisiją. Atakos nepavyko, nes kenkėjiška programa buvo pašalinta likus 40 minučių iki rinkimų. Tačiau įsilaužėliams pavyko atidėti rinkimų balsų skaičiavimą.

Nors šiuo atveju didelės žalos buvo išvengta, kiti kartai nebuvo tokie pat sėkmingi.

Įsilaužimas į elektros tinklus

Per kitus kelerius metus Ukrainos valdžios institucijos Rusijai priskyrė dvi kibernetines atakas prieš elektros tinklus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius