-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinai pirmą kartą aplenkė amerikiečius pagal superkompiuterių skaičiuojamąją galią

Superkompiuteriai dažniausiai naudojami moksliniams tyrimams. Pavyzdžiui, meteorologijos, genų inžinerijos, branduolinės energetikos, genų inžinerijos ir kitų sudėtingų procesų, kuriuose yra daug kintamųjų, modeliavimui.
„Sunway TaihuLight“ superkompiuteris
„Sunway TaihuLight“ superkompiuteris / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

500 galingiausių pasaulyje kompiuterių 202 yra Kinijos ir 143 – JAV. Trečioje vietoje – Japonija su 35 superkompiuteriais, toliau rikiuojasi Vokietija (20) ir Didžioji Britanija (15). Rusija reitinge turi 3 superkompiuterius.

Be įrenginių skaičiaus reitinge, Kinija taip pat pirmą kartą aplenkė JAV ir bendra skaičiavimo galia. Kaip pažymi „BBC News“, tai tiesiogiai susiję su smarkiai išaugusiomis Kinijos investicijomis į technologijas. Jau dabar Kinijai tenka maždaug penktadalis viso pasaulio išlaidų mokslui.

Sparčiausio pasaulyje, kinų „Sunway TaihuLight“ superkompiuterio našumas yra 93 petaflopai (93 tūkstančiai trilijonų slankiojo kablelio operacijų per sekundę). Sparčiausio JAV kompiuterio, „Titan“, reitinge užimančio penktą vietą, našumas – 17,6 petaflopai.

Kaip rašo „CNet“, artimiausiu metu JAV galės susigrąžinti poziciją reitinge, kai IBM užbaigs 200 petaflopų superkompiuterį „Summit“. Šis kompiuteris užims 10 000 m² plotą, o jo veikimui ir aušinimui bus pastatyta speciali 20 megavatų galios jėgainė – tokio galingumo pakaktų 16 000 privačių namų aprūpinimui elektra. Savo ruožtu Kinija svarsto galimybes artimiausiais metais paleisti 8 kartus už „Sunway TaihuLight“ galingesnį superkompiuterį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius