Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos mėnuleigis kitoje Mėnulio pusėje aptiko paslaptingą kubo formos objektą

Tyrinėdamas kitoje Mėnulio pusėje esantį von Kármáno kraterį, „Yutu-2“ mėnuleigis horizonto linijoje nufotografavo neįprastą objektą. Itin neryškioje santykinai plokščio kraštovaizdžio nuotraukoje užfiksuotas kubinis išsikišimas.
Mėnulis
Mėnulis / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Kosmosas Mėnulis

Atsakymo teks palaukti

„WeChat“ socialiniame tinkle paskelbtame Kinijos nacionalinės kosmoso agentūros pranešime šis objektas pavadintas „paslaptingu namuku“.

Įprasta manyti, kad taisyklinga geometrija — objekto nenatūralios kilmės požymis, nes gamtos jėgos veikia pernelyg chaotiškai, kad brėžtų tiesias linijas. Todėl bet koks Mėnulyje ar Marse aptiktas ganėtinai taisyklingos geometrijos objektas su stačiais kampais kelia susidomėjimą.

Atsakymas veikiausiai paprastas – tai akmenys, kurių kitoje Mėnulio pusėje netrūksta. Tačiau tiksliai apie tai sužinosime tik mėnuleigiui Yutu-2 prisiartinus prie jo per 80 metrų.

Tai įvyks ne anksčiau nei po dviejų ar trijų mėnesių. Iš dalies dėl to, kad aparatą energija aprūpina fotovoltiniai elementai, todėl jam reikės atsijungti per visą Mėnulio naktį, trunkančią dvi savaites, o taip pat – kad neperkaistų, kai Saulė būna zenite.

Twitter/Mėnulyje aptiktas kubo formos objektas
Twitter/Mėnulyje aptiktas kubo formos objektas

Riedulio versiją patvirtina ir ganėtinai netoli nuo paslaptingojo objekto esantis šviežias smūginis krateris. Visai tikėtina, akmenį išmetė meteorito smūgis į paviršių. Tokį fenomeną astronomai ja yra stebėję Mėnulyje, rašo Science Alert.

Mėnuleigis „Nefritinis zuikis“ (taip išverčiamas jo pavadinimas) tapo pirmuoju dirbtiniu aparatu, nusigavusiu į kitą Mėnulio pusę. Jis turėjo veikti bent tris mėnesius, tačiau greitai minės trijų metų buvimo Mėnulyje sukaktį, ir vis dar perduoda į Žemę vertingus mokslinius duomenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius