-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 06

Kita technologijų pusė: kenkia tiek fizinei, tiek psichologinei sveikatai

Technologijos atneša daugybę privalumų žmonėms – nuo lengvesnio susisiekimo iki informacijos prieinamumo. Tačiau mokslininkai jau kuris laikas tiria ir kitą, neigiamą, technologijų pusę, dėl kurios atsiranda ne tik fizinės, bet ir psichologinės problemos.
Pora žiūri filmą
Pora žiūri filmą / 123RF.com nuotr.

Mėlyna šviesa

Mėlyna šviesa – elektromagnetiniame spektre arčiausiai ultravioletinių spindulių esanti regima šviesa. Apie ultravioletinių spindulių žalą regai žino daugelis, tačiau šiais laikais mėlynos šviesos šaltiniai yra ir beveik kiekvienuose namuose – tai tokie prietaisai su LED ekranais kaip mobilieji telefonai, planšetės, kompiuteriai bei plokščiaekraniai televizoriai.

Ši šviesa turi neigiamą poveikį mūsų sveikatai. Naujausias tyrimas, atliktas su maistinėmis muselėmis, atskleidė, kad mėlyna šviesa skatina biologinį senėjimo procesą. Tai verčia mokslininkus manyti, kad panašus efektas gali pasireikšti ir žmonių ląstelėms.

O 2014 m. atlikto tyrimo autoriai nustatė, kad mėlynos šviesos pakanka, jog sutriktų natūralus organizmo cirkadinis ritmas. Dėl to gali būti sunkiau užmigti arba kitą dieną asmuo gali jaustis daug labiau pavargęs nei įprastai.

123RF.com nuotr./Vyras
123RF.com nuotr./Vyras

Tyrimai taip pat parodė, kad asmenys, naudojantys kompiuterį ar telefoną darbo metu, yra linkę mažiau mirksėti. Dėl to gali atsirasti įtampa bei nuovargis akyse.

Bloga laikysena

Daugelis žmonių kompiuteriais arba telefonais naudojasi gulėdami lovoje ar netaisyklingai sėdėdami – dėl to ilgainiui gali atsirasti raumenų ir kaulų sistemos problemų.

Daugelis technologijų skatina laikyseną „žemyn ir į priekį“, t. y. žmogus yra pasilenkęs į priekį ir žiūri į ekraną žemyn. Tai gali sukelti nereikalingą spaudimą kaklui ir stuburui.

Žurnale „Applied Ergonomics“ atliktame penkerių metų tyrime nustatyta, kad susirašinėjimas žinutėmis mobiliuoju telefonu yra susijęs su jaunų suaugusiųjų kaklo ar viršutinės nugaros dalies skausmais.

Rezultatai parodė, kad poveikis dažniausiai buvo trumpalaikis, nors kai kurie žmonės ir toliau jautė ilgalaikius simptomus. Tiesa, gali būti, kad kaklo skausmui įtakos turi ir kiti veiksniai, pavyzdžiui, amžius ir aktyvumo lygis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius