Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl karių ginklai kartais būna su spalvotais vamzdžio antgaliais?

Jei pasižvalgysite po įvairių karinių pratybų nuotraukas, greitai pastebėsite, kad ant ginklų vamzdžių dažnai yra sumontuoti keisti antgaliai. Tai – dažnai ryškiomis spalvomis dažyti ryškūs metaliniai dangteliai su raktų pakabučius primenančiais žiedais. Kam jie skirti?
Pratybos „Geležinis vilkas 2017“
Pratybos „Geležinis vilkas 2017“ / Alfredo Pliadžio nuotr.

Nieko nenustebins faktas, kad kariai pratybose įprastai šaudo imitaciniais šoviniais. Kuomet imituojami tikri kovos veiksmai, detalės yra labai svarbios. Žmogui sunku įsijausti, pratintis prie streso, pavojaus ir karo realybės apskritai, kai jis sąmoningai suvokia, kad joks pavojus jam negresia. Imitaciniai šoviniai skleidžia garsą, sukelia atatranką ir visam veiksmui suteikia šiokio tokio realistiškumo.

Tačiau ginklai nėra sukurti tam, kad šaudytų imitaciniais šoviniais. Automatiniai ginklai, vos paleidę vieną kulką, iš karto į spyną pakelia kitą. Tai – visiškai mechaninis procesas, kuriam energijos suteikia paleisto šūvio sukeltas slėgis sistemoje. Tos pačios besiplečiančios dujos, kurios į priekį išstumia kulką, yra panaudojamos užtaisymo mechanizmo veikimui. Tačiau kai kulkos nėra, tas slėgis gali pakankamai nepakilti, nes dujoms visiškai niekas netrukdo veržtis į išorę. Todėl specialiai šaudymui su imitaciniais šoviniais skirti adapteriai, kurie neišleidžia dujų iš vamzdžio.

Šie antgaliai leidžia sistemoje susidaryti pakankamam slėgiui, kad į spyną būtų pakeltas kitas šovinys. Taigi jie sumažina tikimybę, kad ginklas užsikirs. Ryškios spalvos tik padeda identifikuoti pratyboms paruoštus ginklus.

Tiesa, šie antgaliai turi ir dar vieną papildomą paskirtį – jie nukreipia su didele jėga vamzdį paliekančias dujas ir galimas atplaišas. Imitacinis šovinys tiesiog neturi kulkos, tačiau jame vis tiek yra parako ir, dažnai, kokio nors kamšalo. Imitaciniai šoviniai yra gana pavojingi, nepaisant to, ką jums pasakojo filmai ir ką verčia manyti pats imitacinių šovinių pavadinimas.

Bruce'o Lee sūnus Brandonas Lee žuvo besifilmuodamas su tuščiais šoviniais užtaisytu ginklu (kulka po ankstesnio filmavimo buvo užstrigusi vamzdyje) ir tai nėra vienintelis nelaimingas atsitikimas, ištikęs dėl drąsaus elgesio su tuščiais šoviniais.

Aktorius Jonas Erikas Hexumas 1984 metais pats sau į galvą iššovė tuščiais šoviniais užtaisytu ginklu, kuomet žaidė, kaip pats manė, nepavojingą rusišką ruletę. Šūvis buvo pakankamai stiprus, kad pažeistų kaukolę ir kaulo atplaišas pasiųstų giliai į smegenis. Tas šovinys turėjo popierinį ar plastikinį kamšalą, tačiau ir be tokių priedų tušti šoviniai yra labai pavojingi šaudant nedideliu atstumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius