Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kosminės skerdynės: „Hubble“ nufotografavo galaktikų susidūrimą

NASA kosminis teleskopas „Hubble“ užfiksavo, kaip susidūrusios dvi galaktikos deformavo viena kitą. Susidūrimo metu pradėjo formuotis naujos žvaigždės, o į kosmoso platybes buvo išspjautas didžiulis kiekis dujų ir dulkių.
Kosmoso platybėse neprasilenkė spiralinė galaktika „NGC 2936“ ir jos elipsinė kompanionė „NGC 2937“ (šviesi sritis apačioje)
Kosmoso platybėse neprasilenkė spiralinė galaktika „NGC 2936“ ir jos elipsinė kompanionė „NGC 2937“ (šviesi sritis apačioje) / NASA/ESA/„Hubble“ nuotr.

Kosmoso platybėse neprasilenkė spiralinė galaktika „NGC 2936“ ir jos elipsinė kompanionė „NGC 2937“ (šviesi sritis apačioje). Susidūrusių galaktikų duetas pavadintas „Arp 142“.

Plokščia spiralinė galaktika po susidūrimo buvo ištaršyta – gravitacinės jėgos pakeitė jos žvaigždžių orbitas, o tarpžvaigždinės dujos ištiško į kosmosą. Be to, dėl gravitacinių pokyčių šioje galaktikoje iš dujų ir dulkių pradėjo formuotis naujos žvaigždės.

Elipsinė „NGC 2937“ yra žvaigždžių gniūžtė be dujų ar dulkių. Dauguma šios galaktikos žvaigždžių yra senos, o naujų žvaigždžių formavimąsi liudijančių melsvų sričių joje nematyti. Nors susidūrimas gali išderinti šių žvaigždžių orbitas, nepanašu, kad susidūrimas būtų padaręs rimtesnės žalos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius