Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kosminis turizmas jau čia pat: metų pabaigoje suplanuotas pirmasis skrydis – kas bus pirmieji turistai?

Praėjusiais metais, prasidėjus COVID-19 pandemijai, „SpaceX“ tapo pirmąja privačia kompanija, nuskraidinusia astronautus į kosmosą komerciniu erdvėlaiviu. Įkvėpta tos sėkmės, ji yra pasiryžusi iki šių metų pabaigos žengti dar vieną didelį žingsnį.
„SpaceX Falcon 9“ raketos startas
„SpaceX Falcon 9“ raketos startas / Unsplash nuotr.

Neseniai įmonė pranešė apie savo planus iki metų pabaigos į Žemės orbitą paleisti pirmąją tik civilius skraidinsiančią misiją. Pavadinta „Inspiration4“, ši misija dviem ar keturioms dienoms, o gal ir ilgesniam laikotarpiui, į žemąją Žemės orbitą nuskraidintų skaitmeninių mokėjimų kompanijos „Shift4Payments“ generalinį direktorių Jaredą Isaacmaną, išklausiusį piloto kursą, ir dar tris žmones. Tam būtų naudojama „Crew Dragon“ transporto priemonė.

„Inspiration4“ turi ir labdaros elementą: J.Isaacmanas (vienintelis, įsigijęs skrydžio bilietą, ir šios misijos „vadas“) paaukojo 100 milijonų dolerių Šv. Judo Tado vaikų ligų tyrimų ligoninei Memfyje ir bando surinkti dar bent 100 milijonų dolerių iš viešųjų aukotojų.

Viena vieta erdvėlaivyje bus skirta „ligoninės ambasadoriui“, kuris jau pasirinktas. Bet likusias dvi dar laisvos – vieną galės laimėti bet kas, kas paaukos bent 10 JAV dolerių Šv. Judo Tado ligoninei, o kitas keleivis bus verslininkas, laimėjęs konkurse, kurį surengs „Shift4Payments“.

„Tai svarbus etapas, kad visi turėtų galimybę patekti į kosmosą, – kalbėdamas su žurnalistais apie šį projektą sakė „SpaceX“ generalinis direktorius Elonas Muskas. – Tik vykdydami tokias misijas, galime ilgainiui sumažinti išlaidas ir padaryti kosminę erdvę prieinamą visiems.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius