-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kriptovaliutos užkariauja pasaulį: bitkoinas pripažintas oficialia valiuta dar vienoje šalyje

Centrinės Afrikos Respublika (CAR) bitkoinus patvirtino teisėta mokėjimo priemone – ir tapo antrąja tai padariusia šalimi pasaulyje.
Bitkoinai
Bitkoinai / 123RF.com nuotr.

Įstatymų leidėjai vienbalsiai pritarė tam, kad bitkoinai būtų pripažinti teisėta mokėjimo priemone, teigiama trečiadienį išplatintame CAR prezidentūros pranešime.

Jame teigiama, kad šiuo žingsniu CAR „įtraukiama į drąsiausių ir įžvalgiausių pasaulio šalių žemėlapį“.

Dauguma ekspertų išreiškė nuogąstavimus, kad tokios kriptovaliutos, kaip bitkoinas, gali padėti nusikaltėliams lengviau plauti pinigus.

Klimato kaitos aktyvistai taip pat nerimsta, mat kriptovaliutų kasybos metu sunaudojami itin daug elektros energijos.

Šiuo metu šalis, kaip ir dauguma kitų buvusių Prancūzijos kolonijų Afrikoje, kaip valiutą naudoja CFA franką.

Kaip praneša BBC, Martinas Ziguele, buvęs CAR premjeras, kuris dabar yra opozicijos parlamento narys, skundėsi, kad įstatymo projektu siekiama pakenkti CFA franko naudojimui.

„Šis įstatymas – tai būdas išsivaduoti iš CFA franko, naudojant priemones, kurios žlugdo bendrą valiutą“, – sakė M.Ziguele.

„Jis (įstatymas) nėra šalies prioritetas“, – sakė jis. „Šis žingsnis kelia klausimą: kam jis naudingas?“

Skeptiškumą motyvavo ir tai, jog CAF nėra pakankamai pažangi šalis technologijų sektoriuje. Norint naudotis bet kuria kriptovaliuta, reikalingas internetas, tačiau 2019 m. tik 4 proc. CAR gyventojų turėjo prieigą prie jo, rodo „WorldData“ svetainės duomenys.

„Aplinkybės, atsižvelgiant į sisteminę korupciją ir partnerę Rusiją, kuriai taikomos tarptautinės sankcijos, skatina įtarumą“, – naujienų agentūrai AFP sakė prancūzų analitikas Thierry Vircoulon.

Tuo tarpu ekonomistas Yannas Daworo „BBC Afrique“ teigė, kad šis sprendimas palengvins gyvenimą, nes sandorius bus galima atlikti išmaniaisiais telefonais, o bitkoinus lengva konvertuoti į bet kurią kitą valiutą.

„Verslininkams nebereikės vaikščioti su lagaminais, pilnais CFA frankų, kuriuos reikia konvertuoti į dolerius ar bet kurią kitą valiutą, norint vykdyti pirkimus užsienyje“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Bitkoinas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Bitkoinas

2021 m. rugsėjį Salvadoras tapo pirmąja šalimi patvirtinusia bitkoiną oficialia valiuta – šį žingsnį kritikavo daugelis ekonomistų, įskaitant Tarptautinį valiutos fondą, kuris teigė, kad tai padidino finansinio nestabilumo riziką.

Praėjus pusmečiui nuo kriptovaliutos pripažinimo, nepasitenkinimas pasklido ir tarp gyventojų bei verslų – jų teigimu, dėl nepastovios kriptovaliutos kainos sandorių daryti neapsimoka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius