TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kur ieškoti maisto ir vandens branduolinės apokalipsės metu?

Nesvarbu, ar tai būtų branduolinis karas tarp valstybių, ar branduolinės jėgainės avarija, į branduolinę apokalipsę panašioje situacijoje vienas iš svarbiausių prioritetų turėtų būti apsirūpinimas maistu ir vandeniu. „Business Insider“ pateikia patarimus, kur tokiu atveju ieškoti maisto ir ko jokiu būdu nedaryti.
Branduolinis sprogimas
Branduolinis sprogimas / 123RF.com nuotr.

„Įvykus didelei avarijai atominėje elektrinėje, kyla susirūpinimas, kad maistas ir vanduo gali būti užteršti radioaktyviosiomis medžiagomis, patekusiomis į aplinką iš elektrinės“, – sakė Tokijo universiteto mokslininkė Katsumi Shozugawa, tyrinėjusi maisto užterštumą po 2011 m. Japonijoje įvykusios Fukušimos branduolinės katastrofos.

Radionuklidai – mažytės radioaktyviosios dalelės, galinčios pažeisti ląstelių DNR ir sukelti ūmų radiacijos sindromą, odos radiacinius sužalojimus ir vėžį – labiausiai koncentruojasi netoli branduolinės jėgainės teritorijos.

Tačiau jos taip pat gali pakilti į atmosferą ir nukristi teritorijoje už kelių kilometrų – šis reiškinys vadinamas branduolinėmis nuosėdomis. Todėl yra keletas pagrindinių rekomendacijų, ką reikėtų ir ko nereikėtų valgyti ir gerti branduolinės katastrofos atveju.

Pradėkite nuo to, kas yra jūsų šaldytuve

Ekspertai rekomenduoja bent pirmąsias 24 valandas po branduolinės avarijos likti viduje. Todėl pirmasis sprendimas yra pats paprasčiausias: valgykite maistą ir gėrimus, kurie yra jūsų šaldytuve.

Kadangi šaldytuvas yra sandarus, o dauguma maisto produktų jau yra pakuotėse, JAV maisto ir vaistų administracijos (CDC) teigimu, juos saugu vartoti.

Tsarbomba.org nuotr./„Ivano“ sprogimo akimirka.
Tsarbomba.org nuotr./„Ivano“ sprogimo akimirka.

Šaldiklyje ar sandėliuke esantys maisto produktai taip pat turėtų būti saugūs.

Naudokite į butelius išpilstytą vandenį

Po branduolinio įvykio visas vietinis vanduo, įskaitant šulinių vandenį, laikomas užterštu. Vienintelis saugus būdas išlikti hidratuotam – gerti buteliuose išpilstytą vandenį ir kitus uždarytus gėrimus, todėl, CDC teigimu, jie yra būtina bet kokio avarinio rinkinio dalis.

Verdant vandenį radioaktyviųjų medžiagų neatsikratysite, todėl venkite gaminti maistą naudodami vietinį vandenį.

Užterštą vandentiekio vandenį vis tiek galite naudoti sau, kitiems žmonėms ir maistui plauti. CDC teigimu, paprastai vandenyje esanti radiacija yra labai maža, todėl poveikis yra minimalus.

Tačiau kadangi yra tam tikra rizika, geriausia vengti gerti tokį vandenį.

Deja, dehidratacija gali ištikti greitai. Jei neturite vandens buteliuose, pagalvokite, kur dar jūsų namuose laikomas vanduo, pavyzdžiui, tualete.

Jokių šviežių daržovių

Bloga žinia sodybų šeimininkams: iškart po branduolinės avarijos geriausia atsisakyti šviežių vaisių, daržovių ar kiaušinių.

K.Shozugawa'os tyrimų metu radiacija vištų kiaušiniuose buvo aptikta nuo pirmos dienos, kai buvo pradėta maisto stebėsena, ir toliau buvo aptinkama mažiausiai penkis mėnesius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kenos geležinkelio posto rentgeno kontrolės sistema
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kenos geležinkelio posto rentgeno kontrolės sistema

Vyriausybės reguliavimo institucijos turėtų pranešti, kada ir ar saugu valgyti vietoje užaugintus produktus. Bet kadangi branduolinė apokalipsė greičiausiai turės ilgalaikį poveikį, reikės pradėti planuoti iš anksto.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja uždaryti visas ventiliacijos angas, jei turite šiltnamį. Jei turite gyvulių, perkelkite juos į patalpas arba tvartą ir laikykite ten.

PSO teigimu, saugiausia nusipirkti (arba rasti) supakuotų maisto produktų, kurie buvo pagaminti iki branduolinės avarijos.

PSO teigimu, komerciniais tikslais paruošti, ant lentynų laikomi maisto produktai, pavyzdžiui, rudieji ryžiai ir konservuotos daržovės, paprastai yra saugūs, nes plastikinės pakuotės ir skardinės gali apsaugoti maistą nuo radiacijos.

Nemedžiokite

Branduolinės katastrofos atveju žemė, joje esantys augalai ir gyvūnai gali būti užteršti, todėl PSO nerekomenduoja medžioti.

K.Shozugawos tyrimais nustatyta, kad kai kurių medžiojamųjų gyvūnų radiacija gali būti ypač didelė dėl jų mitybos.

Vida Press nuotr./Penkeri metai po Fukušimos nelaimės – laikas vis dar sustingęs uždraustoje teritorijoje
Vida Press nuotr./Penkeri metai po Fukušimos nelaimės – laikas vis dar sustingęs uždraustoje teritorijoje

Radiacijos lygis grybuose pasiekia piką mėnesiais vėliau, palyginti su radiacijos lygiu kitų rūšių produktuose, įskaitant daržoves, auginamas virš žemės.

Trumpai tariant, grybus vis dar buvo pavojinga valgyti net tada, kai kiti augalai vėl buvo saugūs.

Todėl venkite laukinių grybų arba tų, kuriuos auginate savo sode.

Tačiau, jei glaudžiatės bunkeryje, grybų auginimas ten būnant gali tapti puikiu maisto šaltiniu, nes jiems nereikia daug saulės šviesos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius