Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Lietuvos įmonė „Nando“ pirmoji Baltijos šalyse į unikalią biotechnologijų liniją investuoja daugiau nei 2 mln. eurų

Sparčiai augant mineralines trąšas ir augalų apsaugos priemones galinčių pakeisti mikrobiologinių produktų naudojimui žemės ūkyje poreikiui ir plečiantis eksporto geografijai Lietuvos įmonė „Nando“ į unikalią biotechnologijų liniją investuoja daugiau nei 2 mln. eurų, rašoma „Nando“ pranešime spaudai.
„Nando“ gamyba
„Nando“ gamyba / „Nando“ nuotr.

Šios investicijos dėka bus didinamos esamos gamybos apimtys, našumas ir išlaikomos konkurencingos produktų kainos patenkinant augančius rinkos poreikius.

„Pagrindinis mūsų tikslas – įdiegti aukšto lygio automatizuotą biotechnologinę gamybos liniją. Įdiegę naujus gamybos pajėgumus padidinsime biotechnologijų sektoriaus kuriamą pridėtinę vertę Lietuvoje bei prisidėsime prie spartesnio tvarių ir ekonominę naudą kuriančių technologijų vystymo Europos ir kitų žemynų žemės ūkyje.

Unikalia mikroorganizmų gryninimo technologija pasižyminti pramoninės biotechnologijos linija bus išskirtinė ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Technologija leis efektyvinti didelio našumo ir aukšto stabilumo miltelinės frakcijos mikrobiologinių produktų gamybą“, – pasakoja „Nando“ vadovas Justinas Taruška.

Bendra investicijų vertė per dvejus į šiuos atnaujinimo procesus sieks daugiau nei 2 mln. eurų. Gamybos modernizacija apima tiek mikroorganizmų, tiek mikroskopinių grybų auginimo ir gryninimo procesus. Planavimas ir pasirengimas jos kūrimui truko trejus metus. Šios plėtros kontekste vykdomas projektas iš dalies finansuojamas „Norway grant“ finansinių mechanizmų (projekto vertė daugiau nei 1,2 mln. eurų). Drauge su „Nando“ prie projekto dirbs ir „SINTEF Industry“ – išskirtinis mokslinių tyrimų centras ne tik Šiaurės šalių, bet ir visos Europos mastu.

„Tikslingai į dirvožemį įterpti mikroorganizmai gali iš dalies pakeisti mineralines trąšas ir augalų apsaugos produktus, taip pat prisidėti prie organinės anglies fiksacijos dirvožemyje, taip mažinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų problemą. Žinoma, siekdami pagerinti gamybos efektyvumą ir našumą, norime išlaikyti ir konkurencingas galutinių produktų kainas“, – tikina J.Taruška.

„Nando“ yra 2007 m. Lietuvoje įsteigta biotechnologijų įmonė, kurianti ir gaminanti aukštos pridėtinės vertės mikrobiologinius produktus ir cheminius priedus žemės ūkiui bei pramonei. Turėdama vieną didžiausių MTEP (mokslo tyrimų ir eksperimentinės plėtros) centrą Šiaurės Europoje ir bendradarbiaudama su tyrimų centrais bei universitetais visame pasaulyje, „Nando“ sukūrė daugiau nei 50 gaminių, skirtų augalininkystei, gyvulininkystei ir kitoms pramonės šakoms.

Šiuo metu įmonė aktyviai vysto eksporto plėtrą, o gaminami produktai yra platinami ir tyrimai atliekami daugiau kaip 30-yje šalių Europoje, Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose ir Pietų Amerikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius