Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ligas sukeliantys parazitai atrado naują keliavimo būdą – pasinaudojo mikroplastiku

Kai išgirstame apie plastiko taršą paprastai prieš akis iškyla paukščiai su pilnais pilvais šiukšlių arba vėžliai su plastikiniais šiaudeliais nosyse. Tačiau plastiko tarša kelia ir kitą, akiai nematomą grėsmę, kuri turi svarbių pasekmių tiek žmonių, tiek gyvūnų sveikatai.
Mikroplastikas paplūdimyje
Mikroplastikas paplūdimyje / 123RF.com nuotr.

Mikroplastikas – mažos plastiko dalelės – gali atsirasti vandenyje suirus didesnėms medžiagoms, pavyzdžiui, drabužiams ar žvejybiniams tinklams. Šiuo metu mikroplastikas plačiai paplitęs vandenynuose, jo rasta žuvyse ir vėžiagyviuose, įskaitant tuos, kuriuos valgo žmonės.

Neseniai žurnale „Scientific Reports“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad sausumoje esantys ligų sukėlėjai į jūrą patekti gali per palūdimiuose paliktus mikroplastiko gabalėlius. Prilipę prie jų mikrobai taip pat lengvai keliauja vandenyje.

Tyrėjai daugiausia dėmesio skyrė trims parazitams, kurie yra dažni jūros vandens ir jūros gėrybių teršalai: toxoplasma gondii (Toxo), cryptosporidium (Crypto) ir giardia.

Crypto ir giardia sukelia virškinamojo trakto ligas, kurios gali būti mirtinos mažiems vaikams ir imuniteto sutrikimų turintiems asmenims, rašo „IFL Science“. Toxo žmonėms gali sukelti infekcijas visam gyvenimui, o silpną imuninę sistemą turintiems žmonėms šios bakterijos gali būti mirtinos. Nėščioms moterims infekcija taip pat gali sukelti persileidimą arba kūdikio aklumą ir neurologines ligas.

Mokslininkai išsiaiškino, kad visos šios bakterijos sugeba prilipti prie plastikinių paviršių, o mikropluoštai (dažniausiai iš drabužių ir žvejybinių tinklų) turėjo daugiau prilipusių parazitų nei mikrogranulės (dažniausiai aptinkamos kosmetikoje). Šis rezultatas svarbus, nes mikropluoštai yra dažniausia mikroplastiko rūšis, aptinkama jūros vandenyse, pakrančių paplūdimiuose ir net jūros gėrybėse.

Patys patogenai negali daugintis jūroje, tačiau plastiko patekimas į jūros aplinką gali iš esmės pakeisti šių jų judėjimą jūros vandenyse, rašoma „IFL Science“.

Manoma, kad paviršiuje plūduriuojantis mikroplastikas gali nukeliauti didelius atstumus, paskleisdamas patogenus toli nuo jų pirminių šaltinių sausumoje ir atnešdamas juos į regionus, kurių jie kitaip negalėtų pasiekti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius