Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 21

Mokslininkai pranašauja, kad El Niño prasidės šiemet – gali turėti tragiškų pasekmių planetai

NASA pranešė iš kosmoso nustačiusi pirmuosius El Niño požymius. Mokslininkų teigimu, šis El Niño gali būti reikšmingas kaip niekad – Žemėje gali įvykti rekordinis atšilimas.
Potvynis Italijoje
Potvynis Italijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Jūros lygį stebinčio palydovo Sentinel-6 Michael Freilich duomenys parodė, kad per Ramųjį vandenyną juda Kelvino bangos. Šios ilgos vandenyno bangos yra vos 5-10 centimetrų aukščio, bet šimtų kilometrų pločio. Manoma, kad jos yra El Niño pirmtakės, kai susiformuoja ties ekvatoriumi ir perkelia šiltą viršutinį vandens sluoksnį į vakarinę Ramiojo vandenyno dalį.

„Tikimasi, kad artimiausiais mėnesiais išsivystys šiltėjantis El Niño, o tai kartu su žmogaus sukelta klimato kaita paskatins pasaulinę temperatūrą pakilti į iki šiol nepažintą teritoriją“, – pareiškime sakė Pasaulio meteorologijos organizacijos generalinis sekretorius Petteri Taalas, – „Tai turės toli siekiančių pasekmių sveikatai, aprūpinimui maistu, vandentvarkai ir aplinkai. Turime būti pasiruošę.“

Kas yra El Niño?

„El Niño yra klimato reiškinys (laikomas globalaus masto, ne regioninio), apibūdinantis staigų paviršinio vandens sluoksnio atšilimą Ramiojo vandenyno rytinėje atogrąžų dalyje“, – 15min pasakojo Vilniaus universiteto mokslininkas doc. dr. Gintautas Stankūnavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius