Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mokslininkai prikėlė 46 tūkst. metų senumo kirmėlę

Tarptautinės pastangos atgaivinti tūkstantmečius Sibiro amžinajame įšale išbuvusią senovinę apvaliąją kirmėlę buvo sėkmingos, praneša „Science Alert“.
Iš Sibiro amžinojo įšalo atitirpinti gyvi nematodai
Iš Sibiro amžinojo įšalo atitirpinti gyvi nematodai / A.Česunovo, A.Šatilovičiaus ir kt. nuotr.

2018 m. kelių prikeltų Panagrolaimus genties nematodų amžius datuojamas maždaug 32 000 metų. Tačiau dabar tikslesnis radiokarboninis datavimas rodo, kad šie dirvožemio kirminai kai kuriose Sibiro dalyse buvo bent jau nuo vėlyvojo pleistoceno, maždaug prieš 46 000 metų.

Šis skaičius absoliučiai sumuša ilgiausią žinomą gyvūnijos gyvybės ekstremalaus neveiklumo būseną, vadinamą kriptobiozės reiškiniu.

Laboratorijoje atgaivinę užšaldytą kirmėlę ir išauginę ją daugiau kaip 100 kartų, mokslininkai, vadovaujami Makso Planko instituto Vokietijoje ekspertų, atliko genomo analizę.

Jie teigia, kad šis padaras yra naujai užregistruota rūšis, kurią jie pavadino Panagrolaimus kolymaensis.

Iki šiol mokslininkams žinoma labai nedaug gyvūnų, kurie, reaguodami į sunkias aplinkos sąlygas, gali pakibti į limbo būseną.

Lėtūnai, nematodai ir mikroskopiniai vandens organizmai, vadinami rotiferiais, yra tik keli iš žinomų kriptobiozę išgyvenančių gyvūnų. Kiek žinome apie šią unikalią gyvybės būseną, šie gyvūnai gali išlikti išsausėję arba išdžiūvę „neribotą laiką“ – arba bent jau tol, kol bus geresnės sąlygos išgyventi.

„Scanpix“ nuotr./Apvalioji kirmėlė
„Scanpix“ nuotr./Apvalioji kirmėlė

Ilgiausias užfiksuotas gyvų kirmėlių kriptobiozės laikotarpis – tik 39 metai.

Naujoji kriptobiozės karalienė, senovinė kirmėlė buvo rasta Sibiro amžinojo įšalo sluoksnyje, maždaug 40 metrų gylyje. Kai tyrėjai datavo dalį augalinės medžiagos, rastos netoli padaro, jie apsistojo ties pradiniu užšalimo laikotarpiu kažkur prieš 45 839-47769 metus.

Tai lenkia kitą senovinį apvaliosios kirmėlės, Plectus genties atstovą, kuris taip pat buvo rastas įšalęs Sibire ir kuris 2018 m. buvo datuotas maždaug prieš 42 000 metų.

Yra net tikimybė, kad atskleidus ilgalaikės kriptobiozės paslaptis, mokslininkai galėtų rasti geresnį būdą, kaip ilgą laiką saugoti žmonių ląsteles ir audinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius