-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai sukūrė už stiklą tvirtesnę permatomą medieną

Mokslininkai iš Merilando universiteto JAV iš medžio blokelio sugebėjo ištraukti spalvą ir chemikalus, tokiu būdu jį paversdami permatomu. Mokslininkų sukurta medžiaga yra kur kas stipresnė ir pasižymi geriau izoliuojančiomis savybėmis nei stiklas, ir suyra greičiau, nei plastikas, rašo engadget.com.
Permatoma mediena
Permatoma mediena / Merilendo universiteto nuotr.
Temos: 1 Medis

„Mes labai nustebome, kad pavyko pasiekti tokį skaidrumą“, – sakė vienas tyrėjų Liangbingas Hu, aprašęs tyrimą „Advanced Materials“.

L.Hu komanda nėra vienintelė sukūrusi permatomą medieną – švedų mokslininkams taip pat pavyko išsiaiškinti, kaip pašalinti matomas priemaišas ir jas pakeisti permatomu polimeru.

Abiejų mokslinių grupių naudotos technikos panašios ir yra sudarytos iš dviejų pagrindinių etapų.

Pirmiausiai mokslininkai virė medį vandenyje, natrio hidrokside ir kitose medžiagose maždaug dvi valandas. Tai padėjo išvalyti ligniną – molekulę, kuri medžiui teikė spalvą.

Tuomet buvo užpilta epoksido, kuris medieną sustiprino iki penkių kartų, tačiau kartu padarė ir ne tokiu iriu bei draugišku aplinkai.

Apdirbta mediena išlaikė tokią pat struktūrą ir kanalus, kaip ir augalui augant, todėl per medžiagą patenka daugiau šviesos. „Tradicinėje medžiagoje medžiaga yra išsklaidoma, – aiškino L.Hu. – Jeigu šis bangolaidžio poveikis pasiekiamas medyje, į jūsų namus patenka daugiau šviesos.“

Tiesa, norintiems iš permatomo medžio statyti namus reikės palūkėti. 5x5 colio medžio blokeliai yra didžiausi permatomi blokeliai, kuriuos mokslininkams pavyko pagaminti, o ploniausio permatomos medienos gabalėlio storis tebuvo popieriaus lakšto.

Toliau bus siekiama sukurti didesnius permatomos medienos kiekius ir medžiagą gaminti masiškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius