TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 04

Vandenilio Lietuvoje gaminsime vis daugiau: mokslininkas paaiškino, kuo naudinga ši žaliava

Lietuvoje gaminamas vandenilis bus vienas mūsų šalies energetikos ramsčių – tą nurodo ir praėjusią savaitę Seime pristatyta Lietuvos energetikos strategija iki 2050 m. Apie tai, kuo tokia gamyba pasižymi, 15min papasakojo Lietuvos energetikos instituto mokslininkas Marius Urbonavičius.
Marius Urbonavičius
Marius Urbonavičius / Bendrovės ir „Shutterstock“ nuotr.

15min tęsia straipsnių ciklą „Mokslas apie...“, kuriame mokslininkai atsako į svarbius ir aktualius klausimus įvairiomis temomis – nuo sveikatos iki kosmoso.

Šįkart kalbamės apie vandenilio gamybą ir jo rizikas.

Lietuvoje vandenilio gamybos gali būti vis daugiau – štai Vilniaus dabartinės šiluminės elektrinės teritorijoje (Elektrinės g. 2) turėtų iškilti žaliojo vandenilio gamykla, o miestas planuoja įsigyti 16 autobusų, iš kurių išmetamojo vamzdžio bėgs vanduo, gautas skylant vandeniliui.

Visuomenės dėmesio centre pastarosiomis savaitėmis buvo atsidūrę ir planai Žemaitijoje – bendrovė „European Energy“ nori statyti vandenilio ir e.metanolio gamyklą Kretingos arba Akmenės rajonuose.

Maža to, tiek energetikos ministras Darius Kreivys, tiek „Ignitis“ atstovai yra kalbėję apie tai, kad Lietuva Baltijos jūroje ateityje gali turėti energetinę salą, kurioje iš jūrinio vėjo pagamintos elektros energijos būtų gaminamas vandenilis.

Kaip vandenilis gali būti pritaikomas energetikoje domisi ir Lietuvos mokslininkai.

Kaune esančiame Lietuvos energetikos institute (LEI) yra įkurtas Vandenilio energetikos technologijų centras, kuriame darbuojasi devyni žmonės.

Apie tai, kuo pasižymi vandenilis ir kaip jį galima panaudoti, 15min pasikalbėjo su šio centro vyresniuoju mokslo darbuotoju Mariumi Urbonavičiumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius