Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 30

Mokslininkės paaiškino: kodėl išrandama vis mažiau antibiotikų, o atsparumas jau turimiems – didėja?

Pataruoju metu pasaulis susiduria su dar viena problema – bakterijų atsparumas antibiotikams vienareikšmiškai didėja. Šis reiškinys toks aktualus, kad tarp mokslininkų gavo „tyliosios pandemijos“ pavadinimą. 15min pasidomėjo, kodėl atsparumas antibiotikams auga, kokį efektą tai turės pasauliniu mastu ir kodėl pastaraisiais dešimtmečiais naujų antibiotikų kūrimo tempas gerokai sulėtėjęs.
„Apotheka Vaistinė“
Vaistinė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

20 amžiuje pirmą kartą sukurti antibiotikai akivaizdžiai pagerino žmonių gyvenimo trukmę bei kokybę. Pirmasis antibiotikas penicilinas ir visi jo pasekėjai pakeitė infekcinių ligų gydymo pobūdį ir prieš tai gydymo tikslams naudotas tokias nuodingas medžiagas, kaip gyvsidabris.

Ir ne be reikalo sakoma, kad prie gero – priprantama. Antibiotikai tapo tokiu savaime suprantamu vaistu, kad pasitaiko atvejų, jog žmonės jų prašo net menkiausiems susirgimams gydyti.

Tačiau jau ne vienerius metus mokslininkus neramina didėjantis atsparumas antimikrobinėms (AMR) medžiagoms, ypač antibiotikams. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, AMR yra viena iš dešimties didžiausių pasaulinių grėsmių visuomenės sveikatai.

Paskutiniai tyrimai rodo, kad atsparumas antibiotikams toks gajus, jog tampa nesvarbu, ar žmogus vartoja antibiotikus – atsparumui žarnyne didelę įtaką daro visos populiacijos antibiotikų vartojimas.

Reikšminga ir tai, kad naujų ar patobulintų antibiotikų kūrimo tempai yra gerokai sulėtėję.

„Nuo 1980 m. naujų antibiotikų, patobulintų antibiotikų variantų, atrandama ar sukuriama labai mažai, todėl galiausiai bakterijų įgyjamas atsparumas pasivijo ir net pralenkė vaistų kūrimo greitį. Šis procesas neįvyko staiga, tačiau sulėtėjus antibiotikų atradimui jis tapo ypač pastebimas“, – 15min pasakojo Gyvybės mokslų centro tyrėja dr. Julija Armalytė.

Tad kodėl antibiotikų kūrimo greitis sulėtėjęs, o atsparumas – didėja? Ir ar tai reiškia, kad ateityje ligų gydymas taps daug sudėtingesnis?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius