Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moksliškai įrodyta: anekdotai apie blondines yra klaidingi

Mokslininkai įrodė, kad stereotipinė nuomonė, jog blondinės yra ne tokios protingos arba ne tokios greitos reakcijos, kaip brunetės, yra tik mitas.
Moteris darbe.
Moteris darbe. / Scanpix/Panthermedia nuotr.

Be to, tyrimai parodė, kad blondinių intelekto koeficientas IQ yra netgi aukštesnis nei brunečių, šatenių ir raudonplaukių, praneša „Economics Bulletin“.

Ohajo universiteto psichologai pasinaudojo nacionalinės jaunimo apklausos duomenimis (National Longitudinal Survey). 14-21 metų amžiaus žmonės atsakė į apklausos klausimus pradedant 1979 m. Jie ne tik atliko IQ testą, bet ir nurodė savo plaukų spalvą. Vardan objektyvumo, buvo atmesti afroamerikiečių ir ispanų kilmės merginų testai (nes jos nebūna blondinės).

Testų struktūra tikrai moksliškai pagrįsta. Pavyzdžiui, moterims duota atlikti ir testą, kuris naudojamas Pentagono. Buvo tikrinamas teksto suvokimas, žodynas, matematikos žinios.

Vidutinis blondinių IQ siekia 103,2.

Paaiškėjo, kad vidutinis blondinių IQ siekia 103,2. Šatenės pasiekė 102,7, o raudonplaukės – 101,2 balų. Briunečių rezultatas – 100,5.

Mokslininkai – atsargūs, apsidraudžiantys žmonės. Todėl jų išvada skamba taip: blondinės nėra kvailesnės už brunetes ir šatenes, o kai kuriais atvejais gali būti ir protingesnės. Tokia „konservatyvi“ formuluotė – dėl to, kad IQ matavimo skirtumai – labai nedideli.

Manoma, kad ši mokslininkų išvada pastūmės darbdavius rimčiau vertinti blondinių intelektinius sugebėjimus, priimant jas į darbą, sumažės diskriminacijos atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius