Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Mokslo sriuba“: vienas paukštis gali sugadinti lėktuvo variklį

„Mokslo sriubos“ kūrėjai laidoje apie paukščių ir dronų keliamą pavojų lėktuvams domisi, kokią žalą gali sukelti ant pakilimo tako pasipainioję paukščiai. Kaip juos atbaidyti? Kas nutiktų, jeigu dronas susidurtų su lėktuvu ir kodėl Jungtinėse Amerikos Valstijose tapo privaloma registruoti kiekvieną zvimbalį?
„Mokslo sriuba“: vienas paukštis gali sugadinti lėktuvo variklį
„Mokslo sriuba“: vienas paukštis gali sugadinti lėktuvo variklį / „Mokslo sriubos“ iliustr.

„Mokslo sriuba“ kviečia labiau pasidomėti šia tema ir kartu pamąstyti apie tai, kad kartais ir maži dalykai gali stipriai pakenkti reikšmingiems įvykiams.Jeigu kada nors atvykę į oro uostą girdėjote paukščių klegėjimą ir susidarė įspūdis, kad kažkur netoli yra paukščių pulkas, neapsigaukite – labai tikėtina, jog šiuos garsus skleidė garsiakalbiai.

„Mokslo sriubos“ iliustr./„Mokslo sriuba“: vienas paukštis gali sugadinti lėktuvo variklį
„Mokslo sriubos“ iliustr./„Mokslo sriuba“: vienas paukštis gali sugadinti lėktuvo variklį

Jie kelių šimtų metrų spinduliu skleidžia plėšrūnų įrašytus balsus arba stresinius konkrečių paukščių garsus. Visa tai daroma tam, jog paukščiai neatskristų į oro uosto teritoriją, netrikdytų darbo ir nesukeltų problemų. Yra žinoma daugybė atvejų, kuomet lėktuvai susiduria su paukščiais ir patiria žalos. Vienas garsiausių vadinamas „Stebuklu ant Hadsono upės“, kai lėktuvas netrukus po pakilimo susidūrė su žąsų pulku. Abu varikliai užgeso, tad orlaivis avariniu būdu buvo sėkmingai nutupdytas ant Hadsono upės. Patyrę pilotai puikiai susitvarkė su šiuo iššūkiu.

filmo-stebuklas-virs-hadsono-anonsas
Filmo kadras

Įprastai oro uosto teritorijoje gausu žolės, kuri labai vilioja kirus, žuvėdras ir kitus paukščius. Todėl yra naudojamos įvairios priemonės gyvūnams atbaidyti. Kai kur oro erdvę saugo dresuoti plėšrūs paukščiai. Sakalai, vanagai ar ereliai kelias valandas skraido ore ir taip atbaido aplinkinius paukščius. Toks paukščių atbaidymo metodas buvo naudotas ir Šiaulių aerodrome. Šiandien naudojami ne tik gyvi paukščiai, o ir į juos panašūs dronai, kurių funkcija ta pati – atbaidyti gyvūnus nuo oro uostų. Tiesa, lėktuvams baimę kelia ir jie, mat susidūrimas su dronu, kurio skrydimo greitis gali siekti iki 200 km/val., nesibaigtų geruoju.

„Mokslo sriuba“ kviečia labiau pasidomėti šia tema ir kartu pamąstyti apie tai, kad kartais ir maži dalykai gali stipriai pakenkti reikšmingiems įvykiams.

Laida „Mokslo sriuba“ – ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu. „Mokslo sriubą“ galima ragauti kiekvieną sekmadienį 10:00 val. per LRT Kultūrą, o išalkus dar – per www.youtube.com paskyrą.

VIDEO: Mokslo sriuba: kokį pavojų lėktuvams kelia paukščiai ir dronai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius