Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mokslo, technologijų ir inovacijų taryba pritarė sumaniosios specializacijos prioritetams ir misijų temoms

Mokslo, technologijų ir inovacijų taryba pritarė sumaniosios specializacijos prioritetams ir misijų temoms – žingsniui link efektyvesnio verslo ir mokslo bendradarbiavimo sprendžiant visuomenės iššūkius, rašoma pranešime spaudai.
LRV
LRV / Laimos Penek nuotr.

Vyriausybei patarianti Mokslo, technologijų ir inovacijų taryba (MTI) pritarė sumaniosios specializacijos prioritetams bei misijų temoms. Jomis bus grindžiamos mokslo ir inovacijų programos, nukreiptos į visuomenės iššūkių sprendimą.

Patvirtintos trys misijų temos, kurių krypties bus laikomasi ateityje skiriant finansavimą jau konkrečioms programoms: 1) Saugi ir įtrauki e-visuomenė; 2) Sumani ir klimatui neutrali Lietuva; 3) Inovacijos sveikatai. Misijomis grįstų mokslo ir inovacijų programų įgyvendinimui bus skiriama 77,7 mln. eurų iš Europos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“.

Ankstesniuose etapuose socialiniai partneriai ir visuomenė viešose konsultacijose teikė idėjas – spręstinus iššūkius tokiose srityse kaip sveikatos apsauga, energetika, tvari ir konkurencinga gamyba, informacinis saugumas bei kitos. Taip pat buvo atliktas idėjų ekspertinis vertinimas, siekiant išgryninti pasiūlymus.

Spręsti misijų programas atitinkančius iššūkius bus kviečiami konsorciumai – juos turės sudaryti mokslo ir verslo atstovai. Numatoma, jog į konsorciumus, esant poreikiui, galėtų įsitraukti ir kiti dalyviai, pavyzdžiui, nevyriausybinės organizacijos, verslo asociacijos, ligoninės.

Misijų programų koncepcija remiasi nauja Europos Komisijos praktika nukreipiant mokslą ir inovacijas spręsti visuomenės iššūkius.

Posėdyje taryba taip pat pritarė sumaniosios specializacijos prioritetams. Įgyvendinant sumaniąją specializaciją siekiama skatinti mokslo ir verslo bendradarbiavimą vystant inovacijomis grįstą ekonomiką ir koncentruojant išteklius į didžiausią potencialą turinčias sritis.

2021-2027 m. sumaniosios specializacijos aprėptyje išskirtos trys bendrosios prioritetų sritys: Sveikatos technologijos ir biotechnologijos, Nauji gamybos procesai, medžiagos ir technologijos bei Informacinės ir ryšių technologijos.

Tarybai pritarus sumaniosios specializacijos prioritetams, jų įgyvendinimo koncepcija bus teikiama tvirtinti Vyriausybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius