-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokymasis groti instrumentu vaikystėje gali būti susijęs su aštresniu mąstymu vyresniame amžiuje

Mokslininkai nustatė ryšį tarp muzikavimo jaunystėje ir geresnių mąstymo įgūdžių vėlesniame amžiuje, praneša "The Guardian".
Tėvas su sūnumi
Tėvas su sūnumi / 123rf.com nuotr.

Edinburgo universiteto mokslininkų paskelbtame straipsnyje teigiama, kad žmonės, turintys daugiau grojimo muzikos instrumentu patirties, turi geresnius pažintinių gebėjimų testo rezultatus nei tie, kurie turėjo mažiau patirties arba jos visai neturėjo.

Tyrėjai nustatė, kad taip buvo net atsižvelgus į jų socialinę ir ekonominę padėtį, išsilavinimo metus, pažintinius gebėjimus vaikystėje ir sveikatą vyresniame amžiuje.

Profesorius Ianas Deary sakė: „Turime pabrėžti, kad ryšys, kurį nustatėme tarp grojimo instrumentais ir kognityvinių funkcijų pagerėjimo per visą gyvenimą, buvo nedidelis ir kad negalime įrodyti, jog grojimas instrumentais lėmė šių funkcijų pagerėjimą.“

Iš 366 tyrimo dalyvių 117 nurodė turėję tam tikros grojimo muzikos instrumentu patirties – daugiausia vaikystėje ir paauglystėje.

Dažniausiai grojamas instrumentas buvo fortepijonas, tačiau buvo grojama ir daugeliu kitų instrumentų, pavyzdžiui, akordeonu, dūdmaišiu, gitara ir smuiku.

Vyresniame amžiuje buvo tikrinamos įvairios fizinės ir protinės funkcijos, įskaitant pakartotinį standartizuotą kognityvinių gebėjimų testą, kurį kiekvienas iš jų atliko būdamas 11 metų, ir kuriame buvo klausimų, reikalaujančių žodinio mąstymo, erdvės suvokimo ir skaitinės analizės.

Tyrimo metu komanda naudojo statistinius modelius, siekdama nustatyti sąsajas tarp asmens patirties grojant muzikos instrumentu ir jo mąstymo įgūdžių pokyčių nuo 11 iki 70 metų amžiaus.

Rezultatai pateikė naujų įrodymų, jog grojimas muzikos instrumentu yra susijęs su nedidele, bet pastebima pažintinių gebėjimų padidėjusia nauda per visą gyvenimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius