-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moteris, kuri gali užuosti Parkinsono ligą, padėjo mokslininkams sukurti testą

Raktas į Parkinsono ligą parodantį testą – moteris, kuri gali užuosti šią liga sergančius žmones. Mokslininkai, pasinaudoję jautria 72 m. škotės uosle, sukūrė testą, kuriuo galima nustatyti, ar žmogus serga Parkinsono liga, ar ne.
Parkinsono liga
Parkinsono liga / 123RF.com nuotr.

Testas buvo kuriamas daugelį metų, kai mokslininkai suprato, kad Joy Milne gali užuosti šią ligą. Iš tiesų 72 metų moteris iš Perto, Škotijos, pati srga reta liga, dėl kurios jos uoslė – labai jautri.

Viskas prasidėjo tuomet, kai J.Milne pirmą kartą užuodė keistą kvapą nuo savo vyro Leso, kai jam buvo 33-eji. Kvapas atsirado 12 metų prieš siaubingos ligos diagnozę.

Jos pastebėjimas sudomino mokslininkus, tad jie nusprendė ištirti šį fenomeną ir tai, kaip jį būtų galima panaudoti siekiant padėti nustatyti šia neurologine liga sergančius žmones.

Mokslininkai manė, kad kvapą gali sukelti cheminiai odos riebalų, vadinamųjų sebumų, pokyčiai, kuriuos sukelia liga.

Atlikdami preliminarų darbą jie paprašė J.Milne užuosti Parkinsono liga sergančių ir nesergančių žmonių dėvimų marškinėlių kvapą. Moteris teisingai atpažino marškinėlius, kuriuos dėvėjo Parkinsono liga sergantys žmonės, tačiau taip pat pasakė, kad vienas iš Parkinsono liga nesergančių žmonių grupės kvepėjo kaip ši liga – po aštuonių mėnesių šiam asmeniui diagnozė pasitvirtino.

Tyrėjai tikėjosi, kad šis atradimas gali padėti sukurti testą Parkinsono ligai nustatyti, ir darė prielaidą, kad jei jiems pavyks nustatyti unikalų cheminį odos požymį, susijusį su šia liga, galiausiai jie galės ligą diagnozuoti iš paprastų odos tepinėlių, rašo BBC.

Galiausiai 2019 m. Mančesterio universiteto mokslininka paskelbė, kad jiems pavyko nustatyti su liga susijusias molekules, randamas odos tepinėliuose. Dabar mokslininkai sukūrė testą, naudodami šią informaciją.

Veikimas labai paprastas – lazdelė su vatos galiuku patrinama aplink asmens kaklą. Tuomet mėginyje ieškoma su liga susijusių molekulių. Testo trukmė – apie 3 minutės.

Testai buvo sėkmingai atlikti mokslinių tyrimų laboratorijose ir mokslininkai vertina, ar juos galima naudoti ligoninėse. Jie galėtų būti naudojami Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos (NHS) kaip pirminis žingsnis identifikuojant ligą. Jei testas teigiamas, šeimos gydytojai pacientus nukreiptų tolimesniems su liga susijusiems tyrimams.

Išvadose, paskelbtose žurnale „Journal of the American Chemical Society“, išsamiai aprašoma, kaip, taikant masės spektrometrijos metodą, kuriuo pasveriamos molekulės, galima analizuoti sebumą ir nustatyti ligą. Kai kurios molekulės būdingos tik Parkinsono liga sergantiems žmonėms.

Vienas iš pagrindinių tyrimo autorių „The Guardian“ sakė: „Šiuo metu Parkinsono liga neišgydoma, tačiau patvirtinta diagnostika leistų skirti tinkamą gydymą ir gauti vaistų, kurie padėtų sušvelninti ligos simptomus.“

Šiuo metu J.Milne bendradarbiauja su mokslininkais visame pasaulyje, siekdamas išsiaiškinti, ar gali užuosti kitų ligų, pavyzdžiui, vėžio ir tuberkuliozės, kvapus.

„Tai ir prakeiksmas, ir nauda“, – „The Guardian“ teigė moteris.

Ji teigė, kad kartais prekybos centre ar eidama gatve pajunta Parkinsono liga sergančių žmonių kvapą, tačiau medicinos etikos specialistai patarė to žmonėms nesakyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius