-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NASA: dėl globalinio atšilimo keičiasi Žemės sukimosi ašies posvyris

Globalinis atšilimas keičia Žemės sukimosi ašies posvyrį, skelbiama NASA mokslininkų tyrime. Tirpstantys ledo luitai – ypač Grenlandijoje, keičia svorio paskirstymą mūsų planetoje, todėl kryptį pakeičia ir planetos sukimosi ašies padėtis.
Žemės sukimosi ašies posvyris kasmet minimaliai keičiasi
Žemės sukimosi ašies posvyris kasmet minimaliai keičiasi / NASA/JPL/ nuotr.

Gaublys aplink ašis sukasi tolygiai, tačiau iš tiesų mūsų planetos ašies padėtis svyruoja. Mokslininkai svyravimus matuoja nuo 1899-ųjų, didžiausias užfiksuotas posvyrio nuokrypis per šį laiką pasiekė 12 metrų.

Žemės sukimosi ašies posvyrio pokyčiai nekeičia kasdieninio žmonių gyvenimo, tačiau į jį reikia atsižvelgti, kad navigacijos sistemos ir aplink Žemę besisukantys palydovai pateiktų tikslias koordinates.

Nors posvyrio pokytis nekelia grėsmės mūsų planetai, mokslininkai atkreipia dėmesį, kad jis labai reikšmingas. Anot vieno tyrimo dalyvių geomokslų profesoriaus Jonathano Overpecko iš Arizonos universiteto, „pokytis parodo kokį didelį poveikį žmonės daro planetai“.

Nuo 2003 m. Grenlandija kasmet prarasdavo maždaug po 300 trln. kilogramų ledo, Vakarų Antarktida – 130 trln. kilogramų ledo, o Rytų Antarktidą kasmet papildo vidutiniškai po 80 trln. kilogramų ledo. Dėl to keičiasi masės pasiskirstymas mūsų planetoje, taip pat ir sukimosi ašies posvyris.

Mokslininkai taip pat teigia, kad klimato kaitos pokyčių lėtėja ir Žemės sukimasis. W.Munkas, amerikiečių fizikas ir okeanologas, dirbantis San Diego universitete, apie tai, kad Žemės sukimosi greitis susijęs su tirpstančiais ledynais, prabilo dar 2002 metais. Tuomet jis teigė, kad tas greitis kinta kartu su masės pasiskirstymu mūsų planetoje, bet nepateikė įrodymų.

Praėjus daugiau nei dešimtmečiui Harvardo universiteto geofizikas Jerry Mitrovica nusprendė patikrinti W.Munko teoriją. Jis pasitelkė skaičiavimo modulius ir kartu su komanda priėjo išvados, kad atsakymas slypi paskutinėje ledynmečio epochoje. Šio laikmečio pradžioje jūrų vandens lygis labai nukrito, nes vanduo sušalo į ledą. Ledynmečiui besibaigiant ledynai ėmė tirpti, vandens lygis – kilti. Kaip paaiškėjo, tai turėjo įtakos Žemės sukimosi greičiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius