Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja technologija pakeis bevielio ryšio ateitį

Radijo ryšio sistemos, įskaitant mobiliuosius telefonus ir kitus „Wi-Fi“ palaikančius aparatus, tapo neatsiejama šiuolaikinio gyvenimo dalimi. Tačiau šiandien prietaisai naudoja dvigubai platesnį ryšio kanalą nei iš tiesų reikia.
Biuras
Biuras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nauja mokslininkų komandos iš Bristolio sukurta technologija kardinaliai pakeis radijo ryšio sistemų darbą. Ji gali padidinti tinklų pralaidumą ir duomenų perdavimo spartą, sumažinti energijos suvartojimą bei leis sukurti pigesnius įrenginius ir pasaulinį tarptinklinį ryšį (angl. roaming).

„Wi-Fi“ sistemose naujoji technologija dukart padidins prieigos taškų galią, kuri leis prijungti daugiau vartotojų ir padidins duomenų perdavimo spartą.

Bristolio universiteto ryšių sistemų ir tinklų tyrimų grupė sukūrė metodą, kuris gali įvertinti ir kompensuoti duomenų perdavimo trikdžius ir leidžia prietaisams tuo pačiu metu perduoti ir gauti duomenis per tą patį kanalą. Todėl įrenginys naudos tą patį kanalą dvikrypčiai komunikacijai, o tai reiškia, kad naudojamų dažnių diapazonas gali būti sumažintas perpus.

EPSRC universiteto mokslo daktarų ruošimo centro aspirantas Leo Laughlinas ir magistras Chunqingas Zhangas, vadovaujami profesoriaus Marko Beacho ir daktaro Kevino Morriso bei techninio vadovo daktaro Johno Haine'o, suprojektavo ir pagamino dvipusę imtuvo architektūrą, kuri paremta elektros izoliacijos balansu ir aktyvia radijo dažnių kompensacija.

Prototipas gali slopinti trikdžius su didesniu nei šimto milijonų koeficientu ir yra pagamintas naudojant nebrangius ir gana nedidelius komponentus, todėl idealiai tinka naudojimui mobiliuosiuose įrenginiuose, pvz. išmaniuosiuose telefonuose ir planšetėse.

Išradimas atveria daug naujų galimybių. „Wi-Fi“ sistemose naujoji technologija dukart padidins prieigos taškų galią, kuri leis prijungti daugiau vartotojų ir padidins duomenų perdavimo spartą. Technologijos įdiegimo privalumai korinio ryšio sistemose yra analogiški. Be to, ryšio operatoriai galės užtikrinti tokį patį pralaidumą naudodami mažesnį bazinių stočių kiekį, o tai turės teigiamos įtakos sistemų sukūrimo ir priežiūros išlaidoms.

Tikimasi, kad naujoji technologija bus vienas iš 5G duomenų perdavimo ryšio evoliucijos komponentų. Mobilūs įrenginiai, kurie yra naudojami šiandien, skirtingose šalyse ne visada palaiko visus dažnio kanalus. Be to, nėra tokių 4G telefonų, kurie palaikytų neribotą pasaulinį tarptinklinį ryšį. Tyrimų grupės sukuti filtrai su antenos perjungimo schema leis sukurti kompaktiškesnius ir pigesnius prietaisus, kurių vieną modelį be jokių modifikacijų bus galima naudoti visame pasaulyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius